Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 9 decembrie 2011

Ungaria: Muncă obligatorie pentru beneficiarii de ajutoare sociale, într-un sat condus de partidul naţionalist Jobikk

Un sat ungar cu 2.800 de locuitori, Gyongyospata, a devenit locul unde ajutorul social nu se mai acorda fara prestarea de munci in folosul comunitatii. Aceasta este o solutie aplicata de Jobbik, pentru ca fiecare cetatean al localitatii sa isi aduca un aport pozitiv in viata comunitatii locale si sa elimine tentatia trandaviei. 85 de persoane sunt incadrate in program, dintre acestia 80 sunt tigani.

Inainte ca aceasta lege, care constrange beneficiarii de ajutoare sociale la prestarea unei munci in interesul comunitatii, daca doresc sa primeasca mai departe acesti bani, sa intre in vigoare in ianuarie 2012, municipalitatea din Gyongyospata a introdus din luna august acest program.

Prima afectata este minoritatea tiganeasca, formata din 450 de persoane: tiganii, dintre care multi au ales sa nu participe la procesul de educatie si, prin urmare, nu au nicio calificare, sunt in mare parte abonati la ajutorul social si nu sunt priviti cu simpatie de restul comunitatii, care ii acuza ca traiesc din furat.


Astfel, la Gyongyospata, aproximativ 80 de tigani si cinci unguri sunt obligati sa presteze din august diverse munci in folosul comunitatii, precum intretinerea si curatarea terenurilor comunitatii si a spatiilor verzi sau mentinerea curateniei pe strazi.

Gyongyospata a ajuns pe prima pagina a ziarelor in primavara, datorita marsurilor militiilor civile ale nationalistilor care au restabilit ordinea in localitatea terorizata de tigani si, de atunci, Jobbik a reusit sa inlocuiasca primarul demisionar cu un membru al sau, Oszkar Juhasz, ales prin vot de locuitorii satului ungar. De curand, primarul nationalist a fost tinta unui atac cu arma de foc, incercandu-se asasinarea sa, cel mai probabil de catre bandele de tigani.

"Acest program de munca publica este mai bun decat sa nu faci nimic. Dar luam doar 150 de euro" pe luna, spune Zsolt, un tigan care munceste pe camp.

"Acum avem o sansa sa dovedim lumii ca noi, tiganii, putem sa muncim. Nu suntem criminali", a spus si Janos Farkas, muncitor tigan si vicepresedinte al Miscarii nationale a tiganilor pentru drepturi civile. Organizatiile neguvernamentale tin neaparat sa il contrazica tocmai pe liderul tiganilor si acuza ca acest program este folosit pentru "terorizarea" comunitatii de tigani, dupa cum spune Peter Juhasz, de la Uniunea ungara pentru libertati civice.

Populatia satului, in schimb, aproba acest program: "E un lucru bun pentru ei deoarece au de munca si castiga bani pentru asta, in loc sa mearga doar la primarie sa ia ajutoare sociale...", spune un localnic. "Asta inseamna ca parintii si copiii lor vor experimenta ceva diferit si ca, prin aceste exemple, situatia se va imbunatati in viitor...", a declarat un alt locuitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”