Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 11 aprilie 2012

Celebrul Institut Cantacuzino riscă falimentul. Statul va cheltui milioane pe vaccinuri de import

Renumitul Institut Cantacuzino nu mai produce nimic pentru ca nu mai are nicio autorizatie de fabricare.
Si, pentru prima data anul acesta, nu va mai pregati nici vaccinul antigripal sezonier. Asta inseamna ca statul va plati bani grei pentru ser din import. Ministerul Sanatatii vrea sa inceapa o ancheta, dar este mult prea tarziu pentru aceasta institutie strategica a Romaniei.

300.000 de doze de vaccin BCG si 400.000 de doze de polidin risca sa expire in depozitul celor de la Cantacuzino. Serurile nu pot fi puse pe piata pentru ca nu au autorizatie.

Angajatii institutului arata cu degetul catre director, care sustin ei, refuza sa faca achizitii de materii prime si reactivi pentru laboratoare.

Mai mult decat atat. Institutul trebuie sa plateasca peste 1 milion de euro ministerului dupa incidentul din ianuarie cand 400.000 de vaccinuri antigripale au fost retrase de pe piata, pentru ca una dintre tulpini nu mai era eficienta. Ministerul Sanatatii nici in ziua de astazi nu stie daca a fost eroare umana sau defectiune pe linia de fabricatie. Oricum plata datoriei ar insemna falimentul.

Iar perspectiva e urmatoarea: nimic romanesc, totul din import. De la un an la altul, vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino au inceput sa dispara. In 2010, s-a oprit productia la vaccinul impotriva tuberculozei. Atunci, ministerul a importat 1 milion de doze in valoare de 100.000 de euro cu care au fost imunizati bebelusii.

In 2011, alta lovitura data institutului. Productia vestitului Polidin , un ser imuno-stimulator a fost oprita. Rezultatele anchetei vor fi prezentate saptamana viitoare.

In anul 1961, in vremuri comuniste, Institutul Cantacuzino producea 174 de produse biolgice, vaccinuri si seruri, inclusiv Cantastim si Polidin. Dupa 50 de ani, in 2012 a reusit inegalabila performanta sa nu mai produca nimic.

Singurul producator intern de vaccinuri si seruri este la un pas de faliment. In institutul Cantacuzino de luni bune nu se mai produce nimic.

Vaccinurile produse de institut, de febra tifoida, de dizenterie, de difteria, de poliomielita au disparut rand pe rand. In anul 1961, in vremuri comuniste , Institutul Cantacuzino producea 174 de produse biolgice, vaccinuri si seruri, inclusiv Cantastim si Polidin. In 2012 a reusit, inegalabila performanta sa nu mai produca nimic.

Vaccinul antigripal din farmacii in sezonul 2011-2012 a fost 30 de lei, iar noi in licitatia ministerul sanatatii a fost 7,89 de lei. S-a ajuns la aceasta situatie din cauza unui manafgement defectuos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”