Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 5 mai 2012

Naţionaliştii şi agricultura "bio"

Datorită ataşamentului faţă de pământul strămoşesc naţionaliştii sunt categoria cea mai atrasă de posibilitatea întoarcerii la viaţa de la ţară şi oportunitatea de a practica agricultura bio. În urmă cu două decenii naţionaliştii din occident, reuniţi în organizaţia A Treia Poziţie Internaţională, au implementat în Franţa şi Spania un proiect intitulat 'News From somewhere', care se dorea o veritabilă revoluţie rurală cu întoarcerea la viaţa de la ţară. Din câte ştim proiectul nu a avut un destin prea fericit, dar naţionaliştii europeni au continuat proiectele "Back to the land"
Naţionaliştii Autonomi din Timişoara au un astfel de proiect în derulare într-un sat din judeţul Timiş, dar de mici dimensiuni deocamdată: grădinărit, apicultură... Posibilităţile de dezvoltare sunt însă încurajatoare. 
Un proiect de succes îl desfăşoară naţionaliştii germani, cu această ocazie au intrat în vizorul "Oficiul Federal pentru protecția Constituției" şi bineînţeles al presei politic corectă.
Oamenii fac o treabă admirabilă, după cum veţi vedea din articolul scris în Süddeutsche Zeitung şi preluat de noi de pe presseurop.eu Singura lor "vină" este că sunt naţionalişti şi prin urmare cercurile stângiste îi vor excluşi din agricultura bio, stigmatizaţi pe viaţă şi condamnaţi la izolare. Şi totuşi, în timp ce stânga se lamentează fără încetare despre alterarea mediului, naţionaliştii acţionează: crează proiecte, muncesc, clădesc. Stânga continuă vociferarea sa distructivă, demolatoare, într-o veritabilă pedagogie a urii şi invidiei patologice.

Neo-naziști certificați Bio

Porcii guiță, grajdul este decorat, clienții pot să cumpere „miere germană” și doar din când în când bărbați în jachete militare interpretează cântece rasiste. În agricultura bio mișună tot mai mulți extremiști de dreapta. Și așa aterizează în societate ideile neo-naziste, împachetate inocent în verde..
Pantaloni de lucru verzi, un flanel cu carouri: Hans-Günter Laimer este ceea ce în Bavaria Inferioară se numește "a gstandns Mannsbuid", un tip adevărat. El coboară din tractorul lui și salută cu un prietenos "Servus".
Laimer deschide magazinul cochet pe care soția sa îl patronează. Marfa vine din regiune și totul este Bio. Atunci când Laimer invită oamenii în gospodăria sa cu ocazia zilei porților deschise, o grupă de cântăreți la flaut cântă, o fată spune povești și există și o piață volantă. Un mic bioparadis, dar Laimer n-are nicio legătură cu verzii. El este în structura de conducere a asociației Midgard, care editează revista Magazin Umwelt & Aktiv. La prima vedere, foaia se potrivește cu gospodăria bio pentru că scrie despre conservarea cireșelor și despre grădinițele în aer liber.
Acolo găsești însă și un articol despre Julfest-ul german, un fel de laudă pentru politica agrară a NPD, partid care folosea caietul ca material publicitar pe Internet. Laimer a candidat odată la alegerile comunale pentru acest partid.
„Obiectivul nostru este să-i sensibilizăm pe oameni pentru protecția animalelor, protecția mediului și protecția patriei”, scrie pe homepage-ul Umwelt & Aktiv. „Noi considerăm site-ul un organ de presă camuflat al NPD”, spune Oficiul Federal bavarez pentru protecția Constituției, serviciul de informații bavarez.
Țăranul bio Laimer nu recunoaște implicarea sa în revistă. Bio-branșa ar fi dominată în totalitate de stânga, se plânge el. „Ce este altfel la castravetele meu decât la cel care vine de la un ecologist?”

De la protecția naturii la cea a patriei

Protecția naturii n-a fost niciodată rezervată verzilor. Mișcarea a apărut în secolul 19, ca protest împotriva industrializării. În național-socialism însă protecția naturii era una dintre temele de bază, în 1933 și 1935 au fost date legea de protecție a animalelor și legea de protejare a naturii (Reichstierschutz și Reichsnaturschutzgesetz). Protecția mediului, protejarea patriei și ideologia sângelui și a pământului erau legate în concepția naziștilor.
Aproape în toate sectoarele ideologiei național-socialiste exista o referință la protecția naturii”, spune istoricul Nils Franke, care a realizat broșura„Naturschutz gegen Rechtsextremismus” (Protecția naturii împotriva extremismului de dreapta), care trebuie să-i ajute pe activiștii pentru protejarea naturii și a mediului să se apere de infiltrarea extremiștilor de dreapta.
Datorită succesului eco-temei în societate, NPD are un interes mare să se împăuneze cu protecția naturii, crede Franke. Așa aterizează, pas cu pas, idei de extremă dreapta, ambalate inocent în verde, în mijlocul societății.

Bio și maro, în asociația de agricultori

În peisajul Mecklenburgische Schweiz, între Rostock și Schwerin s-a format, după căderea zidului Berlinului, o mișcare de retragere din societate: familii care vor să ducă o viață „adecvată speciei și rasei”.
Pentru extremiștii de dreapta temele ecologice devin tot mai importante”, spune o colaboratoare a centrului regional pentru cultură democratică din municipalitatea Roggentin. „Ei vor ca oamenii să nu se mai gândească la politică, atunci când aud de NPD. Ei vor să construiască punți cât se poate de discrete în universul cetățenilor”.
Într-una dintre aceste gospodării un vecin povestește despre bărbați îmbrăcați în geci militare și cu cizme de luptă, care vin regulat din toată țara, aprind făclii și cântă cântece rasiste. El povestește și despre omul de la Verfassungsschutz (Oficiul Federal pentru protecția Constituției) care mai vine pe la el să vadă ce se întâmplă, bea o cafea și mai întreabă ce mai e nou.
Gudrun Heinrich, de la Centrul de educație civică al Universității Rostock, a publicat la începutul anului, împreună cu Fundația Heinrich-Böll, volumul„Braune Ökologen"(Ecologiștii maro). „NPD-ul este strâns legat de frățiile autonome și ca urmare are rădăcini automate în mediul rural”, spune ea.
Și furnizorul de materiale de construcție ecologice Huwald Fröhlich și bioagricultorul Helmut Ernst s-au stabilit în Mecklenburgische Schweiz. În volumul susținut de NPD – „Opposition für Deutschland”, Fröhlich scrie că umanismul și internaționalismul „sunt, în esența lor, contrare naturii” și cere o revenire la virtuțile nordice și la o autoaprovizionare regională.
Ernst și Fröhlich lucrează în cadrul asociației de culturi ecologice "Biopark", una dintre cele mai mari asociații de agricultori eco din Germania. Biopark patronează magazine proprii și aprovizionează şi supermarketurile Edeka. Directoarea Biopark, Delia Micklich, spune că a aflat abia la începutul lui 2011 că Ernst, Fröhlich și alți țărani bio maro aparțin asociației.
Pe de-o parte „nu cred că ideologia acestor oameni este deloc bună. Și pot să înțeleg dacă unii oameni nu mai vor să cumpere de la Biopark”. Pe de altă parte, NPD este, până la urmă, reprezentată în Landtag (Parlamentul Landului Mecklemburg-Vorpommern), așa că legal nu se poate face nimic pentru a-l exclude, deoarece companiile în cauză sunt bine administrate. „Eu nu pot să certific o atitudine politică, ci doar metode de agricultură ecologică”, explică Micklich. „Numai dacă partidul ar fi scos în afara legii, am avea o pârghie de acțiune împotriva acestor oameni”.

1 comentarii:

Walter spunea...

"bărbați în jachete militare interpretează cântece rasiste" O minciuna evidenta!!! Daca era asa, ii salta asanumita "Protectia Constitutiei" de nu-i mai scotea nimeni vreo 5 ani... Un articol tendentios, plin de fabulatii menit sa discrediteze o munca exceptionala facuta de nationalisti.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”