Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 20 iunie 2012

Radu Gyr omagiat la Sibiu

Fara a fi vreo aniversare anume, mai multe organizații și fundații din Sibiu ne-am dat mana in realizarea unei seri culturale Radu Gyr, incercand astfel sa sensibilizam lumea culturala sibiana si nu numai, in constientizarea si cunoasterea universului createi poetului inchisorilor comuniste.

Prin mobilizarea si aportul organizatoric si logistic al Cenaclului Lumina Lina - condus de pr. Catalin Dumitrean, vechi colaborator al Gazetei de Vest si cel care a tinut una dintre cele mai emotionante cuvantari de dupa 1989 la monumentul Mota-Marin in 13 ianuarie 1998, al Fundatiilor George Manu si Ion Gavrila Ogoranu, al ASCOR Sibiu si bineinteles al gazdei noastre Biblioteca Astra Sibiu, am reinaugurat intr-un mod remarcabil si cu o incarcatura intelectuala si emotionala deosebita sala de festivitati din Corp A - locul atator manifestari culturale nationale romanesti de la infintarea bibliotecii si asociatiei de cultura romaneasca Astra, de 150 de ani de cand functioneaza (in ultimii 20 de ani a gazduit si diverse conferinte dedicate unor personalitati deosebite cum ar fi Nicolae Patrascu, Ion Banea, George Manu, Ion Halmaghi, Luca Calvarasan, Ion Gavrila Ogoranu - in 3 randuri, Marcel Petrisor, Gheorghe Calciu etc.), si in prezenta unei asistențe ce umplea atât sala cât și balconul, cca 180 de persoane. 

Conferinta a constat din recitaluri de poezie si intonarea a numeroase cantece pe versurile lui Radu Gyr. Cenaclul Lumina Lina colinda de ani buni satele si orasele din judetul Sibiu si din tara revigorand sentimentul national si trairea crestina ortodoxa intr-o societate care apasata de crize economica si ignoranta e tentata sa uite de valorile traditionale romanesti.

In cadrul aceleiasi conferinte a vorbit despre suferinta si lupta din inchisori si Radu Gyr ,precum si despre alti martiri nationali ai inchisorilor si protopopul Gheoghe Coltea din Moeciu .
Programul a a avut si o parte mai neconventionala prin lansarea unui volum de poezii al tinerei Andrada Nicolescu.
Biblioteca Astra a organizat din fondul special de carte si revista veche o mica dar deosebit de sugestiva expozitie de carte si reviste interbelice in care au aparut versuri sau lucruri mai putin cunoscute conferinte tinute de Radu Gyr.
In acordul unor cantece dragi tuturor romanilor , conferinta s-a incheiiat in aplauzele numerosului public care a vibrat la ideile nationale si crestine .

Totusi trebuie sa remarcam si faptul ca uneori oamenii bisericii, istorici sau chiar fosti detinuti politici, "pacatuiesc" si ei prin cosmetizarea uneori pana la omisiune a luptei nationale si crestine, a luptei din munti, din inchisori sau exil , cautand pentru a nu deranja autoritatile, organizatiile minoritare ori religioase, sa foloseasca tot felul de eufemisme si etichete gen : "inchis pentru credinta" ,"lupta pentru credinta", "luptator anticomunist" etc..
Radu Gyr a fost un legionar, un bun roman, crestin ortodox, director al teatrelor in timpul guvernarii legionare si a suferit inchisoare in 3 dictaturi.
Aici la Sibiu in nici o conferinta publica sau actiune nu vom face nici un rabat pentru a rosti adevaruri romanesti, despre istoria romanilor, a Miscarii Legionare, si a luptei nationale, caci Sibiul are o zestre "legionara" deosebita prin personalitati si evenimente peste care nu putem trece indiferent de optiunile politice aale unor oporunisti locali sau politicieni.

a consemnat
Ing. Sorin Olariu,
președintele organizației Sibiu a Partidului Totul pentru Țară

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”