Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 10 iulie 2012

George Soros: Patronul stângii contemporane

Actuala criza a fost cauzata de capitalism, insa nu de cel clasic, ci de cel de cumetrie patronat de ideologii stangii. Perceput de opinia publica drept un capitalist feroce, fara scrupule, care nu ezita sa distruga valute in interes personal, George Soros este mai degraba cel mai vizibil reprezentant al ceea ce economistul Joseph Schumpeter numea mediul intelectual care va distruge capitalismul din interior. Rolul jucat de Soros in inocularea opiniei publice cu idei corporatiste, ecologiste sau“corecte politic” a fost unul decisiv in structurarea opiniei publice de la sfarsitul secolului trecut si inceputul actualului secol. Iar finantarea promovarii acestor idei s-a realizat pe seama exploatarii calitatilor sale de antreprenor politic, capabil sa acceseze cu usurinta banii contribuabililor sau sa manipuleze decidentii politici.

Capitalismul este condamnat la pieire, sustinea Schumpeter in urma cu peste jumatate de secol, in “Capitalism, Socialism and Democracy”. Motivul: nu insuccesul capitalismului, ci dimpotriva, succesul acestuia, care va conduce in timp la instituirea unei forme de corporatism etatist, care va promova valori ostile capitalismului in special intre intelectuali, numiti de un alt economist austriac, Friedrich Hayek, dealeri de mana a doua ai ideilor.

Mediul social si intelectual necesar antreprenoriatului pe o piata libera va disparea si va fi inlocuit cu un mediu socialist, in diferite forme ale sale. Mijloacele folosite nu vor fi unele revolutionare, ci unele democratice, parlamentare. Partidele traditional liberale vor deveni social-democrate si vor impune politici care pe vremea lui Schumpeter erau calificate de stanga, opuse principiilor laissez-faire caracteristice capitalismului clasic. Chiar daca procesul nu e ireversibil, cum credea economistul austiac, putini sunt cei care nu pot sa nu accepte caracterul vizionar al cartii sale.

Lobby pentru centralism european

George Soros este cel mai bun exemplu de intelectual formator de opinii al carui scop este distrugerea capitalismului clasic. Desi este aratat cu degetul ca un adevarat reprezentant al capitalismului de catre stanga, el este in realitate adevaratul patron al acesteia. Si nu orice patron, ci unul vizionar. Insa vizionarismul sau nu se bazeaza pe cunostinte teoretice solide sau pe deosebite aptitudini practice in domeniul monetar, ci pe calitatile sale de antreprenor politic, care are acces la informatii si manipuleaza decidentii politici inaintea celorlalti.

De aceea profetiile sale de saptamana trecuta trebuie luate in serios. In opinia sa, Europa se indreapta catre “stabilirea unei autoritati fiscale capabile si doritoare sa reduca povara datoriei la periferia UE, si spre o uniune bancara menita sa instituie o schema de garantare a depozitelor intracontinentala, bazata pe o agentie unica de reglementare si supervizare a activitatilor bancare”.

Manipulatorul pietelor de capital

Coincidenta dintre conceptia lui George Soros despre “o noua ordine mondiala” si cea a politicienilor si birocratilor europeni nu ar trebui sa surprinda. Pentru ca, desi este perceput drept un investitor extrem de abil, toate loviturile sale se bazeaza in special pe “inside trading” si activitati de lobby. Atacul asupra lirei a fost orchestrat, sustine Richard Rahn, cercetator la Cato Institute, pe baza unei informatii confidentiale potrivit careia Banca Centrala a Frantei si Bundesbank, in pofida angajamentelor publice asumate, nu vor sari in ajutorul Bancii Centrale a Angliei.

De altfel, acuzatiile de “inside trading” planeaza asupra tuturor succeselor inregistrate de Soros pe piata valutara si nu numai. El a fost gasit vinovat in Franta pentru cumpararea si vanzarea de actiuni ale Société Générale in urma detinerii unor informatii din interior privind posibilitatea ca banca franceza sa fie tinta unei operatiuni de preluare si amendat cu 3 milioane de dolari. In Ungaria, Soros a fost amendat cu alte 2 milioane de dolari pentru manipularea pretului actiunilor celei mai importante banci ungare, OTP. Acuzatii similare au fost aduse investitorului american de origine maghiara in aproape toate statele foste comuniste pe pietele carora era activ.

In 1999, laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman l-a acuzat pe Soros pentru manipularea pietei valutare, impreuna cu guvernatorul Bancii Centrale a Braziliei, Arminio Fraga Neto.Ulterior, Krugman si-a retras acuzatiile, insa suspiciunile au ramas.

La inceputul anilor ’90, Soros era acuzat de autoritatile franceze si belgiene de orchestrarea unui complot anglo-saxon pentru sabotarea monedei franceze, in timp ce britanicii il suspectau de manipulare in ceea ce priveste rolul lirei sterline in Sistemul Monetar European.

Manipularea elitelor

Chiar daca este o figura controversata, Soros benficiaza de o imagine aproape perfecta in ochii opiniei publice din punctul de vedere al actiunilor sale caritabile. Putina lume stie insa ca, potrivit biografului sau, Michael Kaufman, motivatiile care au stat la baza crearii Fundatiei pentru o Societate Deschisa, in 1979, n-au avut nimic de-a face cu caritatea, ci cu evitarea taxelor. In discutiile avute cu biograful sau, Soros a recunoscut ca motivele infiintarii acesteia au fost “fundamental egoiste”, Fundatia fiind conceputa ca un instrument de optimizare fiscala, cu scopul evitarii taxei pe mostenire si transmiterii unei parti din avere copiilor sai.

De-a lungul timpului, Soros a identificat un nou rol pe care sa-l aiba fundatile sale: promovarea propriei imagini si a ideilor caracteristice stangii moderne.

In ultimii 20 de ani, Soros si ceilalti membri ai familiei sale au donat peste 36 de milioane de dolari Partidului Democrat, 32 de milioane fiind alocate campaniei din 2004, pentru inlaturarea fostului presedinte George W. Bush. Pentru promovarea cauzelor stangii moderne (de la legislatia pro-avort, pro-eutanasiere, pentru sustinerea casatoriei intre persoanele de acelasi sex, pro-sindicalista si in vederea sustinerii financiare a presei de catre guvernul federal la cea ecologista, cea anti-religioasa sau anti-conservatoare) “filantropul american a donat ONG-urilor americane nu mai putin de 550 de milioane de dolari.

Ultima finantare de acest fel este una de un milion de dolari acordata unei organizatii care se ocupa cu hartuirea unor figuri publice (candidati republicani, finantatori privati ai acestora, patroni ai unor companii private care se opun legislatiei “progresiste”), prin filmarea acestora in ipostaze compromitatoare si distribuirea virala a clipurilor.

Donatiile facute de Soros pentru promovarea ideilor stangii in afara Statelor Unite sunt si mai coplesitoare: 8 miliarde de dolari incepand din 1993, din care 2 miliarde numai intre 2000 si 2009. Indoctrinarea noilor elite din statele emergente, beneficiare de burse Soros, cu ideologia stangii aminteste de explicatia oferita in urma cu peste jumatate de secol de Friedrich Hayek in legatura cu gradul redus de dezvoltare a statelor africane.

Elitele acestora erau scolite in marile universitati occidentale, fascinate de marxism la acea vreme. Intorcandu-se in tarile de origine, elitele nu aplicau principiile liberale, care ar fi conds la dezvoltare economica, ci pe cele etatist-marxiste asimilate in unitatile de invatamant occidentale. Si in cazul institutiilor de invatamant finantate de Soros situatia e similara. Majoritatea bursierilor Soros sunt specializati in ecologism, studii de gen, corectitudine politica, protectie sociala etc.

Manipularea decidentilor politici

George Soros este o figura emblematica si in ceea ce priveste evolutia rolului statului in economie si, implicit, a capitalismului de cumetrie. Personal a jucat un rol important in alegerea lui Harry Read ca lider al democratilor (initial minoritari, incepand cu 2007 majoritari) in Senat, prin finantarea campaniei acestuia cu 220.000 de dolari. Actualul presedinte Barak Obama s-a numarat printre “prietenii” sai, beneficind de donatii de 60.000 de euro in vederea obtinerii in 2004 a unui fotoliu de senator, pentru ca suma sa se aprecieze considerabil in campania pentru Casa Alba din 2008.

Potrivit lui Peter Schweizer, cercetator la Hoover Institute, nu numai ca Soros a fost unul dintre autorii morali ai legislatiei pentru stimularea economiei adoptate de administratia Obama, ci s-a si intalnit ulterior in repetate randuri cu acesta sau cu alti oficiali ai Casei Albe, precum Larry Summers, pentru a pune la punct detaliile, in ce domenii si cui vor fi alocate subventiile, imprumuturile sau garantiile de catre statul federal.

In paralel, Soros s-a demonstrat unul dintre cei mai activi investitori de pe piata americana si probabil cel mai profitabil. Imediat dupa adoptarea planului de stimulare a economiei, in primul trimestru al lui 2009, Soros si-a dublat detinerile la Hologic, o companie din industria medicamentelor care a beneficiat de ajutor de stat. Totodata, si-a triplat detinerile la producatorul de software Emulus, care a beneficiat de fonduri printr-un program de dezvoltare a infrastructurii de Internet. Soros si-a triplat si detinerile la EMC, o companie de stocare a datelor, care, potrivit propriului site, se ocupa cu “sustinerea programului de stimulare a economiei menit sa creeze slujbe in diferite domenii, de la educatie la reducerea emisiilor de carbon”. Si actiunile detinute de magnatul american la Teradata au crescut cu 60%.

Teradata alimeteaza cu computere si tehnologie guvernul federal, dar si agentii precum Medicare si Medicaid. Soros a mai cumparat un pachet de 210.000 de actiuni la Cisco si o companie numita Extreme Networks, care s-a ocupat de instalarea de Internet prin fibra optica in mediul rural, prin strategia de dezvoltare a infrastructurii de Internet a lui Obama. Actiunile detinute de Soros la Radware, companie care furnizeaza tehnologie catre 12 agentii federale, s-au majorat in prima parte a lui 2009 cu 476%.

Electric Power, o companie careia Obama i-a dat un miliard de dolari in iunie 2009 pentru un proiect de cercetarea in domeniul emisiunii de carbon (FutureGen - proiect lansat de Bush, inchis de acesta si relansat de Obama) a beneficiat si ea de simpatia lui Soros, care a achizitionat peste 1,5 milioane de actiuni. Soros a mai cumparat actiuni la Ameren, o companie care a primit un credit de 540 de milioane de dolari de la Departamentul american pentru Energie.

Acestea sunt doar cateva dintre investitiile profitabile facute de miliardarul american in doar trei luni, inainte si dupa adoptarea pachetului de stimulare economica. Priceperea sa in “insider trading” si manipularea decidentilor politici face ca aceste plasamente sa nu para o simpla coincidenta.

Sursa: Finantistii

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”