Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 31 august 2012

31 august 1931: Corneliu Zelea Codreanu este ales deputat de Neamț cu 11.193 voturi valid exprimate

În urmă cu 81 de ani, la 31 august 1931, Corneliu Zelea Codreanu câștiga un mandat de deputat în județul Neamț într-o competiție în care nimeni nu-i dădea nicio șansă. Favoriți erau Leon Psepelinschi, candidatul liberalilor susținut de autorități și Gică Măcărescu, candidatul național-țărăniștilor. Rezultatele votului au surprins pe toată lumea: cu 11.193 de voturi, Codreanu a obținut o victorie detașată în fața favoriților obținând 39,61% din totalul voturilor exprimate și primul său mandat de deputat. PNL a obținut 25,5%, PNT 21,64%, PNL Brătianu 12,2%, BMT (Blocul Muncitoresc Țărănesc) 0,9% și Liga ”Vlad Țepeș” 0,23%. Campania nu s-a axat pe un discurs antievreiesc, ținta principală fiind politicianismul atacat prin lozinci care au avut ecou la mase: “Partidul liberal moşul şi strămoşul tuturor nelegiuirilor”, “Vestita bandă de făcători de rele care am avut nenorocul s-o cunoaştem noi şi ţara întreagă sub numele de Naţional-ţărănişti”, “Otrăvitoarea nadă a oazei Georgiste altă fală a pustiei liberale” .

Nemulțumirea „nemțenilor” față de nelegiuirile așa-ziselor partide istorice, corupția politicienilor și dominația economică a evreilor au ajutat „Gruparea Corneliu Zelea Codreanu” să obțină rezultate încurajatoare pentru legionari. Un ajutor deloc de neglijat este cel dat de călugării de la Mănăstirea Neamț. În tipografia mănăstirii s-au imprimat materialele de propagandă electorală, între legionari și trăitorii lăcașului existând o relație specială de mai mulți ani. În 1927, la Mînăstirea Neamț s-a ținut „Congresul Conducătorilor Mișcărilor Studențești” prezidat chiar de Corneliu Zelea Codreanu. Tot acesta este cel care, cu camioneta Legiunii, „Căprioara”, transporta turiștii către mănăstirile din zonă. Neamțul, care în vara lui 1931 abia număra câteva cuiburi, va deveni un bastion al Mișcării Legionare. La alegerile din decembrie 1937 Partidul „Totul Pentru Țară” va cîștiga la Neamț 35,79% din voturi. Doar în județul Covurlui legionarii au obținut un procent electoral mai bun, 35,93% din voturile valabil exprimate.
Reproducem în continuare un fragment din lucrarea lui C.Z.C. „Pentru legionari”, unde Căpitanul Mișcării Legionare descrie bătălia electorală de la Neamț.
Victor Brădescu / Lupta NS


LUPTA DE LA NEAMT

31 AUGUST 1931

Dupa 20 de zile, aflu ca s-a declarat vacant un loc de parlamentar la jud. Neamt si ca în curând vor fi alegeri.

Studiez situatia si iau hotarârea de a intra în lupta.

Avusesem în acest judet, la alegerile trecute, 1.200 de voturi. Acum se prezentau în alegeri liberalii, national-taranistii în cartel cu averescanii, georgistii etc.

Presa voia sa dea o semnificatie deosebita acestor alegeri, pentru ca lupta va fi încordata si rezultatul ei va fi succesiunea la guvern.

Se observa concentrari de forte. Lumea începe a face chiar pronosticuri. Unii dau victoria liberalilor, altii national-taranistilor. În toiul luptei, unii vor face pariuri. Se înteleg de la sine, ca de noi nici nu se vorbea. Pe capul nostru nu se gândea nimeni sa puna pariuri.

La 25 iulie, dau si eu ordin de concentrare. Dar noi suntem sleiti. Nu avem nici cu ce plati lista. Ne ajuta familia Iesanu pentru plata listei si tiparirea de manifeste.

Pe la 30 iulie, sunt în Piatra Neamt si astept sosirea echipelor. Vine fiecare cum poate. Pe jos, cu trenul, cu caruta. Acum încep sa intre mai în serios în lupta elementele crescute în fratii, care formeaza echipe sub comanda legionarilor mai vechi.

Dupa harta, dau fiecarei echipe câte un sector. Numarul luptatorilor nostri se ridica la un total de 100. Ei pleaca pe jos, cu o credinta nesfârsita, desi nu cunosc pe nimeni si nu stiu nici ce vor mânca, nici unde vor dormi. Dumnezeu le va purta de grija, iar nevoia îi va învata. La Brosteni pleaca echipa Banica, profesor Matei, Cosma, la care se vor adauga câmpulungenii; la Rapciuni, echipa Tocu; la Bicaz, echipa Crânganu; la Tg. Neamt, Victor Silaghi, Jorjoaia, Stelescu; la Baltatesti, Banea, Ventonic, Ifrim, Mihail David; la Roznov, Popovici; la Buhusi, Paduraru cu Romascanii, Hristache Solomon si inginerul Blanaru; la Cracaoani, Doru Belimace si Ratoiu; la Razboeni, Valeriu Stefanescu, familia Mihai Craciun si Stelian Teodorescu. Alaturi de acestia, prof. Ion Z. Codreanu tinea întruniri în diverse puncte ale judetului.

Pe alocuri erau si cuiburi de legionari sub conducerea urmatorilor: Herghelegiu, Tarâta, Platon, Loghin, David, Nuta, Mihai Bicleanu, Ungureanu, Olaru V. Ambrozie, Macovei etc.

Echipele au început sa munceasca pe la oameni cu ziua pentru a capata de mâncare. În scurt timp, ele au început sa fie iubite de tarani.

National-taranistii au venit cu masini multe. Numai din partea lor sosesc în judet si pleaca în propaganda sapte fosti ministri. De asemenea, de la liberali.

Din toate categoriile sociale, preotii se poarta cel mai slab. În judetele unde se strâmba crucile de pe biserici, în fata stapânirii politicianiste, atee si jidanite, într-o lupta în care eram singurii care veneam în numele crucii, cu pieptul deschis în fata monstrului pagân, preotii din judet, cu o exceptie de vreo 3-4, au fost în contra noastra.

În ultima saptamâna, trebuia sa-mi organizez fortele în vederea bataliei finale. Aveam acum 6 sectii puternice si 10 slabe.

În discutia pe care am avut-o cu sefii de echipe, acestia sustineau ca odata ce avem 6 sectii puternice, putem sa ne ridicam echipele de acolo si sa le întarim pe cele slabe. Era o parere gresita care ne putea duce la pierderea bataliei.

Am procedat exact contrar, concentrând forte în punctele mele puternice; iar la celelalte lasând numai mici echipe de hartuiala. Adversarii, toti s-au grupat gresit. Ei s-au concentrat în punctele tari ale mele. Încât noi am dat batalia în punctele noastre cele mai tari, iar ei în punctele lor cele mai slabe.

Au fost nimiciti. Eu am luat în aceste 6 puncte câte 1.000 de voturi de sectie, iar ei câte 200, maximum 300. În acelasi timp, sectiile lor tari, ramânând fara buna aparare, au fost înjumatatite de echipele noastre.

În ziua de votare, începând de dimineata, am strabatut cu o masina puternica, însotit de Totu, 15 sectii devotare din 16.

Noaptea, la ora 12, s-a aflat rezultatul, într-un mare entuziasm al maselor taranesti si al echipelor de legionari si într-o nemaipomenita deprimare a politicienilor si a jidanilor. Garda: 11.300 voturi; liberalii: 7.000; national-taranistii cu averescanii: 6.000; ceilalti, mult mai putin.

Si astfel, în prima lupta, în câmp deschis cu fortele coalizate ale politicienilor, legionarii, desi într-un numar redus si dispunând de mijloace incomparabil mai mici, izbutesc sa câstige victoria, împrastiind panica în toti adversarii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant. Sunt amanunte pe care nu le stiam. Multumesc!!

Nemțeanul spunea...

Interesant și felicitări pentru această rememorare a primei biruințe electorale a legionarilor. Din păcate sunteți singurii care și-au adus aminte.

Într-adevăr, primele manifeste electorale au fost realizate în tipografia mănăstirii Neamţ.
Ajutorul din partea mănăstirilor nemţene s-a păstrat, întrucât după apariţia la 1 august 1927 a primului număr din publicaţia bilunară Pământul strămoşesc, legionarii au întâmpinat probleme financiare, făcând un apel către susţinători spre a face un număr cât mai mare de abonamente, dintre aceştia remarcându-se patru nemţeni: monahia Pamfilia Ciolac (mănăstirea Văratec, cap de listă „în ordinea încare s-au distins”), ieromonahul Isihie Antohi (mănăstirea Neamţ, printre primii), Traian Lelescu şi L. Durac, ambii din Piatra-Neamţ.

Anonim spunea...

Ba ce dracu, nu vedeti ca Codreanu da alt numar de voturi? Stiti voi mai bine decat el? Putina atentie macar!!!

Victor Brădescu spunea...

De când ți-am văzut comentariul care începea cu „Bă”, am știut că o să spui o tâmpenie.

Nu ți-a trecut prin minte că cifrele date de CZC sunt suspect de „rotunde”???

„ Garda: 11.300 voturi; liberalii: 7.000; national-taranistii cu averescanii: 6.000;” Niciun 7001, 6003... Deloc ciudat? :)

Desigur, lui nu i s-a părut relevant să umble după cifre exacte și prin urmare le-a scris cu aporoximație, a reprodus din memorie etc.

Uite, conform documentelor de arhivă, Codreanu a obținut 11.193 de voturi (Dosar nr. 226/1931, f. 437-438; Dosar nr. 86/1931, f. 1)
Există și o altă cifră, de 11.176 voturi, conform ziarului Telegraful din 1 septembrie 1931 (DJAN Neamţ, Fond Prefectura judeţului Neamţ, dos. 226/1931, f. 646).

Trebuie să îți folosești și mintea, să faci exerciții de logică, puțină cercetare, și, apoi intervii cu obiecții, completări, corectură.

Anonim spunea...

Astea DA stiri nationaliste!!!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”