Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 11 septembrie 2012

Procurorii sârbi au un martor care a luat parte la traficul de organe din timpul conflictului din Kosovo

Justitia sarba are un martor care sustine ca a participat la presupusul trafic de organe in timpul conflictului din Kosovo, de care este acuzata gherila kosovara, caz care a facut obiectul unei anchete internationale, a declarat duminica procurorul sarb pentru crime de razboi in exclusivitate pentru AFP.

"Avem o persoana care va depune marturie in legatura cu o procedura medicala facuta in nordul Albaniei privind prelevari de organe de la sarbi rapiti in timpul conflictului din 1998-1999 din Kosovo" dintre gherila separatista albaneza kosovara si fortele sarbe, a declarat procurorul Vladimir Vukcevici pentru agentia de presa. 

Acesta a precizat ca martorul este un "kosovar albanez care a luat parte la conflict" si care sustine ca a urmat o formare in prelevare de organe si a participat el insusi la cel putin o astfel de operatiune". 

Martorul "a descris o operatiune de prelevare a inimii unui prizonier sarb, intr-un loc din apropiere de Kuke (in nordul Albaniei), la sfarsitul anilor '90", a explicat procurorul. 

"Inima a fost vanduta apoi pe piata neagra. El descrie in detaliu procedura", a subliniat Vukcevici daugand ca barbatul povesteste, de asemenea, despre transportarea organului catre aeroportul din capitala albaneza, Tirana.

Un raport al parlamentarului elvetian Dick Marty, adoptat in ianuarie 2011 de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, descrie un presupus trafic de organe realizat de gherila kosovara albaneza pe teritoriul albanez in cadrul conflictului cu sarbii. 

Parlamentarul mentioneaza in raportul sau numele unor fosti lideri ai gherilei separatiste albaneze din Kosovo, printre care cel al lui Hashim Thaci, actualul premier kosovar. Thaci si autoritatile albaneze au dezmintit acuzatiile. 

La randul sau, procurorul Vukcevic, afirma ca serviciile sale au fost "investigat si verificat declaratiile martorilor de peste un an." 

"Credem ca informatiile furnizate de martor sunt adevarate", a adaugat Vukcevic precizand ca autoritatile au luat "masuri de securitate stricte" pentru a asigura protectia martorului. 

Dupa adoptarea "raportul Marty", Uniunea Europeana l-a insarcinat pe procurorul american John Clint Williamson apentru a conduce o echipa internationala de anchetatori. 

Vukcevic a refuzat sa divulge mai multe detalii despre declaratiile martorului in schimb si-a manifestat speranta ca "marturia acestuia il va ajuta pe procurorul Williamson in ancheta sa."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”