Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Ororile comunismului, relatate de Mihai Buracu

O carte care cuprinde episoade din perioada detenţiei, în anii comunismului, a fost lansată, ieri (joi - notă Lupta NS), la un hotel din Severin. Oameni de cultură, profesori şi elevi au dorit să participe la deosebitul eveniment.

Cartea „Eu sunt scribul…” a lui Mihai Buracu cuprinde atât relatarea autorului despre experienţa sa în Piteşti (dar şi la Târgşor, Canal sau Borzeşti), cât şi poeziile pe care le-a compus în timpul detenţiei ori articolele publicate după 1990, toate puse în valoare de un studiu introductiv despre prezenţa lui Mihai Buracu în arhivele Securităţii. Episcopia Severinului şi Strehaiei a fost gazda evenimentului, iniţiat de editura Filos, în colaborare cu Centrului de Studii în Istorie Contemporană.
Un ajutor pentru tipărirea noului volum l-a avut şi fiica profesorului Buracu, Mihaela Ciobotea, care, prin implicarea sa, a dorit să îi aduc un omagiu: „Iniţiativa a fost a domnului Alin Mureşan, preşedintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană, dar am fost absolut contaminată de entuziasmul dumnealui şi nu am putut să nu fiu parte a acestui proiect. În plus, mi se pare că este un omagiu normal, firesc, pe care trebuie să îl aduc părinţilor mei: Marga şi Mihai Buracu”. Mihai Buracu (1930-2011), s-a născut la Turnu-Severin şi a fost unul din cei 11 copii ai preotului militar Coriolan Iosif Buracu. A fost arestat ca elev la 7 iunie 1949 şi condamnat la 2 ani de închisoare pentru apartenenţa la grupul FDC Severin, dar a executat aproape 5 ani la Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Târgşor, Poarta Albă, Peninsula, Piteşti, Ghencea, Bicaz, Borzeşti, Oneşti.

Un om de elită al culturii severinene 

Profesorul Mihai Buracu a fost un luptător al libertăţii credinţei ortodoxe, fiind nevoit să îndure ani grei de de umilinţă şi bătăi în puşcăriile comuniste. A suferit pentru idealurile sale, pentru convingerile sale şi, ulterior, a pus pe hârtie ceea ce a trăit în perioada comunistă. Pe lângă faptul că a suferit şi a simţit cu adevărat ororile comunismului, a reuşit să treacă de ele şi a dorit să lase, prin cărţile sale, mărturii despre perioada de dinainte de 1989. „Profesorul Mihai Buracu este unul din oamenii exemplari ai acestui judeţ. Era o bucurie să ai în preajma ta un asemenea om pentru că prezenţa unor asemenea persoane ne ajută măcar să ne apropiem de drumul cel drept pe care ar trebui să îl urmăm în viaţă”, a spus istoricul Tudor Răţoi. La manifestarea culturală au mai luat cuvântul Ileana Roman, președintele Societăţii Scriitorilor Danubieni şi Alin Mureșan, președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”