Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 21 iulie 2013

20.07.2013 Naționaliștii Autonomi Timișoara l-au comemorat pe martirul Gheorghe Doja

Sâmbătă, 20 iulie 2013, Naționaliștii Autonomi l-au omagiat la Timișoara pe Gheorghe Doja, „regele țăranilor” secui și români răsculați împotriva nobilimii maghiare pentru libertate și dreptate socială.

La 20 iulie 1514, în actuala Piață Sfânta Maria din Timișoara ar fi avut loc execuția lui Gheorghe Doja și a 20 dintre căpeteniile sale. Cronicarii vremii au mărturisit că Doja și-a susținut până la capăt revendicările în fața nobililor maghiari, înfruntându-și moartea cu demnitate și curaj rar întâlnit. După ce a fost așezat pe un tron de fier înroșit în foc, trupul i-a fost sfârtecat, iar căpeteniile care au acceptat să muște din carnea marelui Doja au fost eliberați pe loc, ceilalți i-au împărtășit soarta, fiindu-le sfârtecate trupurile.

Lupta comună, din 1514, a românilor și secuilor este un moment care ar trebui rememorat măcar o dată pe an de către toți românii și secuii. Din păcate, nicio organizație a secuilor nu am auzit să îl comemoreze pe Gheorghe Doja, dimpotrivă, eroul este ocultat aproape ca o pată rușinoasă din istoria secuilor. 

„Nu înțelegem atitudinea secuilor care își abandonează eroii și identitatea proprie înlocuind-o cu identitatea celor care l-au sfârtecat pe Doja. (...) Avem convingerea că în cazul în care am fi dialogat direct, fără intermediari, fără grofii udemeriști, noi românii am fi pierdut mai puțin, iar secuii ar fi câștigat mai mult. Așa, singurii care au profitat din acest conflict artificial și nejustificat sunt cei care le-au furat identitatea și acum le-au furat și pădurile”, a declarat un membru al delegației N.A.T.

„Gheorghe Doja este un simbol aproape uitat al Timișoarei și vrem să îl readucem la locul care i se cuvine în istoria locală. Avem această datorie față de eroul Doja. Lupta lui pentru libertate și dreptate socială, fidelitatea față de convingeri și cauză, curajul absolut fantastic cu care și-a înfruntat moartea îl fac un exemplu desăvârșit pentru noi toți.”, a declarat un alt membru al delegației Naționaliștilor Autonomi care au depus, pe locul martiriului, o coroană de flori cu mesajul: „PENTRU GHEORGHE DOJA ȘI CURAJUL SĂU, RESPECT ETERN DIN PARTEA NAȚIONALIȘTILOR AUTONOMI”.



2 comentarii:

Zob spunea...

Ungurii în Budapesta au un bulevard cu numele lui Gheorghe Doja. Tot atât de ciudat este că în vremea socialismului românesc Gheorghe Doja figura ca erou al luptei sociale românești.

Nu este nevoie ca secuii să îl recunoască pe Gheorghe Doja ca erou. Ar fi suficient ca românii să își amintească de el ca erou. Ideologia capitalistă actuală domină mintea românilor înfometați șu Gheorghe Doja nu mai încape în mintea nimănui. Mă mir cum de s-a găsit cineva să amintească de acest erou al românilor.

Unknown spunea...

Ne trebuie o istorie adevarata fiindca altfel nu avem repere.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”