Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
duminică, 11 ianuarie 2009
Revendicari materiale in Banat
Mii de hectare de teren şi de păduri din judeţul Timiş au fost revendicate de moştenitori ai unor monarhi, prinţi, principese, baroni şi mari industriaşi Printre cei care au cerut pământ se află şi familii ale îmbogăţiţilor de după 1989, care au făcut avere peste noapte
VIP-uri din Top 300, urmaşi ai personalităţilor care au marcat istoria României, foşti regi sau prinţi renegaţi au solicitat - şi mare parte dintre ei au primit - pământuri în Timiş. Alţii însă, deşi considerau că au drepturile legale pentru a primi suprafeţe importante de terenuri în judeţ, nu au putut să demonstreze că pot deveni proprietarii acestora.
De viţă nobilă
Casa Regală a României are suprafeţe însemnate de terenuri în judeţ. Astfel, din 25 ianuarie 2007, Majestatea Sa Regele Mihai I al României (sic!) a redevenit proprietar pe aproape 100 de hectare de teren la Margina. Un alt nume cu rezonanţă istorică este cel al fostului baron Mocioni de Stârcea. Urmaşul acestuia, Michael Edward David de Styrcea, a solicitat şi primit 1.423,30 de hectare de pădure în comuna timişeană Ohaba Lungă. Solicitarea a fost validată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar în 26 octombrie 2006. Marie Rossette Mociorniţă, moştenitoarea marelui industriaş Dumitru Mociorniţă, deţine şi ea pământuri în Timiş. Descendenta familiei Mociorniţă a devenit proprietară de drept în noiembrie 2006, în momentul de faţă deţinând 168,67 de hectare de pădure la Jamu Mare.
Urmaşul lui Auschnit
A avea un nume cunoscut, a fi urmaş al unor mari personalităţi ale României nu este suficient pentru a obţine terenurile revendicate. De acest lucru s-a putut convinge urmaşul fostului mare industriaş Max Auschnit. Steven Auschnit, moştenitorul industriaşului Max Auschnit, a solicitat, în 2006 retrocedarea a 11.000 de hectare de pădure în zona Nădrag. Solicitarea a fost tărăgănată mai bine de doi ani, dosarul fiind analizat în tot acest timp de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Atât Auschnit, cât şi reprezentanţii Societăţii Anonime Forestiere Nădragul (la care familia sa a fost acţionară cu 70 la sută), care a solicitat retrocedarea suprafeţei de pădure, susţineau că situaţia nu se rezolvă deoarece Direcţia Silvică Timiş se opune retrocedării, fiind cea care exploatează intens această proprietate. Încercând să convingă că dreptatea este de partea sa, Steven Auschnit a ameninţat chiar că va da statul român în judecată la CEDO.
Sursa: Renasterea.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”