Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 5 martie 2010

Dati-i înapoi sapa lui Marius Oprea!

Autor: Doina IOANID
În ultima vreme, Marius Oprea a devenit un caz. Ma întreb de ce un om care a dovedit ce poate, cu vorba și cu fapta, dar mai ales cu fapta, trebuie să devină în România un caz. De ce nu un om apreciat, pentru că-și face bine treaba? De ce avem nevoie de cazuri?  De ce a fost demis un om care s-a ocupat concret de aflarea adevărului, de aducerea la lumină a crimelor unui regim care a distrus și a frînt sistematic vieți? De ce tot acest tam-tam? Răspunsul este unul singur: Marius Oprea este un om incomod,  care nu se teme să spună lucrurilor pe nume, să meargă să facă săpături, la propriu, să se lupte pentru cei care nu mai sînt sau își așteaptă de ani buni dreptatea.

Sapa lui Marius Oprea a deranjat pe multi, atît de mulți, încît Emil Boc a hotărît sau a fost constrîns să i-o confiște. Și a reușit. Cum? Printr-o decizie politică. Statutul IICCMER i-a permis. Un institut al memoriei, al investigației crimelor comunismului n-ar fi trebuit din start să fie dependent de decizii politice. Faptul că primul ministru numește direct președintele executiv al IICCMER este o mare greșeală.

Un institut atît de important nu trebuie politizat, nu  trebuie sa fie la cheremul fluctuațiilor politice. Dacă mîine vom avea un alt premier, din altă tabără politică, ce facem? Ne jucăm de-a demisul și învestitul în funcții? Ce se întîmplă dacă unui premier nu-i place culoarea ochilor unui om capabil? E absurd. IICCMER trebuie sa fie independent, chiar dacă pentru asta vor trebui fonduri particulare sau europene. Iar numirea președintelui său executiv trebuie să țină cont de un singur lucru: faptele concrete. Pentru că atunci cînd faptele vorbesc, restul e tăcere. Cel mult, zgomot de fond.

Așa că, dați-i înapoi sapa lui Marius Oprea! sursa: observatorcultural.ro


Politizarea IICCMER

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”