Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 9 martie 2010

Premierul slovac vrea să-i plaseze pe copiii ţigani în internate

Premierul slovac Robert Fico a declarat marţi că plasarea copiilor ţigani în internate este singura soluţie pentru problemele minorităţii ţigăneşti din Slovacia, atrăgându-şi astfel critici din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor omului.

"Principalul obiectiv al următorului Guvern va trebui să fie trimiterea cât mai repede posibil a copiilor în internate şi detaşarea lor treptată de viaţa pe care o duc în taberele de ţigani", a precizat el, cu trei luni înaintea alegerilor legislative.

"În caz contrar, vom creşte o altă generaţie de oameni incapabili să fie utili societăţii", a adăugat premierul slovac. (...)

În Slovacia există peste 600 de comunităţi de ţigani, care trăiesc fără electricitate, canalizare şi apă curentă. Majoritatea locuiesc departe de capitala relativ prosperă, Bratislava.

Potrivit organizaţiei Amnesty International, numai 3 la sută din copiii ţigani termină studiile gimnaziale şi doar 0,3 la sută obţin o diplomă universitară.

Numărul oficial al ţiganilor care trăiesc în Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, este de 89.000, potrivit recensământului naţional realizat în 2001.

"Numărul lor real ar putea fi de circa 350.000", a declarat un etnolog din cadrul Academiei de Ştiinţe din Slovacia, specializat în situaţia ţiganilor.

Uniunea Europeană, la care Slovacia a aderat în 2004, are o populaţie ţigănescă estimată între 11 şi 12 milioane de persoane. sursa mediafax.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”