Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 26 aprilie 2010

Partidul "Pentru Patrie" pregăteşte pichetări pentru protejarea Roşiei Montane

Partidul "Pentru Patrie" a lansat, sâmbata, o campanie pentru protejarea Rosiei Montane, intentionând sa organizeze mitinguri, conferinte si chiar pichetari ale sediului Guvernului sau Presedintiei, pentru a atrage atentia asupra riscurilor pe care le implica exploatarea cu cianuri.

"Este începutul unei campanii mai ample, care va cuprinde conferinte, pichetari, manifestatii de strada, împartirea de pliante, cu scopul informarii opiniei publice, antrenarii acesteia în luarea de pozitie pentru oprirea acestui proiect considerat distructiv pentru mediul înconjurator si pentru sanatatea oamenilor, dar si nerentabil pentru statul român", a spus secretarul general al Partidului "Pentru Patrie", Florin Dobrescu.
El a adaugat ca formatiunea pe care o reprezinta intentioneaza sa picheteze Ministerul Economiei, Guvernul si Presedintia, apreciind ca Traian Basescu are o obligatie morala majora în oprirea acestui proiect.

"În timpul campaniei electorale, domnia sa, pe buna dreptate, a facut referire în repetate rânduri la interesele clicii opozitiei de a vinde - spunea domnul presedinte - si ultimele resurse si întreprinderi rentabile din aceasta tara. Or, este straniu ca tocmai partidul de guvernamânt sa puna acum în discutie vânzarea pe nimic a aurului de la Rosia Montana", a spus Florin Dobrescu.

În cadrul conferintei "Rosia Montana rezista! Tu ce faci?", organizata împreuna cu Federatia Româna a Fostilor Detinuti Politic Luptatori Anticomunisti, Dobrescu a apreciat ca fiecare cetatean trebuie sa se implice, se reactioneze în fata riscului unei exploatari cu cianuri la Rosia Montana.

"Vom lua atitudine. Astazi suntem o mâna de oameni, mâine vom fi mai multi", a adaugat el.

Secretarul general al Partidul "Pentru Patrie" a apreciat ca proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana a fost demarat în 1999 "într-o totala lipsa de transparenta", contrar principiilor care ar trebui sa caracterizeze o democratie.

"Mi se pare semnificativ faptul ca, daca contractul cu Gold Corporation si principalele aprobari au fost demarate în timpul guvernarii CDR-USD, cu contributia majora a domnului Radu Berceanu, ele au continuat, fara niciun fel de problema, au fost preluate din mers de guvernul Adrian Nastase dupa anul 2000", a mai spus el.

În opinia sa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, desi a anuntat imediat dupa intrarea la guvernare ca nu va fi de acord cu proiectul, în ultima perioada pare sa îsi nuanteze pozitiile.

El a mai spus ca "certificatul de nastere al poporului român" se afla în siturile arheologice de la Rosia Montana.

Ciprian Netoiu, membru al aceluiasi partid, a declarat ca desi Rosia Montana Gold Corporation declara ca programul va crea 600 de locuri de munca, proiectul va avea o durata de doar 17 ani.

"Exploatarea zacamântului aurifer de la Rosia Montana nu se va face prin galerii subterane, asa cum s-a facut pâna acum, ci prin decopertarea muntilor cu ajutorul dinamitei si al excavatoarelor, distrugând astfel habitatul existent. În urma exploatarii vor ramâne imense cratere în mijlocul muntilor si niste lacuri pline cu cianura si alte substante toxice, rezultate din procesul tehnologic de separare a aurului si argintului de celelalte metale prezente în minereu", a declarat el, adaugând ca mineritul s-ar putea face prin galerii subterane.

A mai spus ca profitul statului român va fi doar de 1,8 miliarde de dolari, diminuat mult de efectele poluarii mediului.

În cadrul conferintei, prof dr. Vasile Boroneant a vorbit despre valoarea zonei din punct de vedere arheologic, în timp ce prof. univ. Ion Brad, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, a prezentat efectele nocive ale poluarii asupra organismului uman. Sursa: agerpres.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”