Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 29 august 2010

Erwin Rommel, in batalia de la Oituz

“Vulpea Desertului” din Al Doilea Razboi Mondial a fost ranit grav la mana in august 1917 in luptele pentru cucerirea Muntelui Cosna de langa Oituz. Cota 789 Cosna era ultimul obstacol care impiedica intrarea armatelor germane si austro-ungare pe Valea Trotusului si, astfel, sa cada in spatele fortelor ruso-romane care luptau pe frontul Marasestiului.
Primele lupte in Romania
rommel101
cosna1
RommelNotes1Lg
RommelCosna

Schitele lui Rommel pentru atacul cotei 789
Ambulance section on Oituz Front

Ambulanta la Oituz
prisoners column on Oituz Front

Prizonieri pe frontul de la Oituz (Grozesti)
Locotenentul Erwin Rommel avea 26 de ani in 1914, cand a fost trimis pe front. A luptat in Franta pana in octombrie 1916, cand batalionul sau era trimis in Romania. In octombrie, unitatea sa a purtat lupte de mica intensitate, Rommel remarcandu-se intr-un episod in care unul din plutoanele companiei sale s-a izolat pe timpul unui atac pe ceata. El a luat o mitraliera si a tinut romanii cu capul in pamant pana cand plutonul s-a intors. Cel putin asa ne spune Charles Messenger in biografia lui Rommel.
In noiembrie Rommel merge in Germania, unde se va casatori cu Lucie Mollin iar la mijlocul lui decembrie se intoarce in Romania. Bucurestiul fusese ocupat iar batalionul sau este trimis sa curete muntii la NE de capitala. Compania comandata de Rommel fusese intarita cu un pluton de mitraliere astfel, incat, practic, el comanda acum doua companii dezvoltand un concept pe care avea sa-l puna in practica in WW2 in Africa: acela de a folosi concomitent grupe de infanterie si mitraliere in cursul unei operatiuni.
Batalionul lui Rommel paraseste Romania si se indreapta spre Franta, insa nu este trimis in linia intai, ci este lasat in rezerva armatei pana in iulie, cand este readus pe frontul romanesc.

Muntele Cosna
Armatele garmana si austro-ungara pregateau o contra-ofensiva.
“Atacul a fost hotarat pentru data de 8 august 1917. Divizia 117 Infanterie germana trebuia sa inainteze pe la nord de Valea Oituzului, spre varfurile Ungureanu si Cosna, iar Divizia 71 austro-ungara pe la sud de vale. Divizia 70 Infanterie austro-ungara trebuia sa asigure stanga Corpului 8, atacand spre Targul Ocna peste inaltimile Ciresoaia si Pravila. Sectorul de atac era larg de 7 km, iar Puterile Centrale realizasera o superioritate de forte de 4 la 1.” Sursa
Misiunea batalionului era cucerirea Muntelui Cosna – cota 789 – cheia spre Pasul Oituz. Rommel primeste comanda a sase companii de puscasi si a trei companii de mitraliere. Ocupa pozitiile abia parasite de romani si cauta sa obtina informatii.
Are noroc: o patrula germana surprinde un grup de romani care se odihneau si ii captureaza impreuna cu cinci mitraliere. Erwin Rommel trimite doua companii intr-un atac surpriza. Germanii strapung apararea romana cu peste un kilometru insa in timpul atacului, Rommel este ranit la brat.
“Avangarda detasamentului meu s-a pus in miscare. Domnea confuzia; grenadele explodau pretutindeni, focuri de arma se incrucisau prin tufisuri, iar obuze de artilerie grea explodau in apropiere.

Cateva salturi prin ceata si fum si eram in transeul inamic. Romanii se grabeau catre noua lor pozitie pe o cararuie prin padure, secerati de cateva mitraliere de calibru mare. Am alergat la vale cat ne tineau picioarele. Obuzele Howitzer creau un baraj, iar mitralierele loveau in plin. Inamicul din fata noastra fugea; nu ne dadeam seama cat de aproape suntem, pentru ca niciun foc de arma nu ne impiedica inaintarea. Multi romani morti si raniti zaceau in jur.“ Sursa
A doua zi, in vreme ce romanii mai detineau inca pozitii in estul si nord-estul muntelui, Rommel se pregateste sa atace din nou, insa primeste ordin de retragere pe pozitiile de dinainte de atac.
I se comunica faptul ca in partea de nord, rusii facusera o bresa si amenintau flancul stang al germanilor. Pe 13 august, romanii ataca.
Pe 13 august, la ora 5:00, dupa o scurta pregatire de artilerie, Divizia 7 a trecut la atac, impreuna cu Divizia 2 rusa de la dreapta sa, silind Divizia 70 austro-ungara sa se retraga. Au intervenit insa rezervele trimise de Grupul Gerock si au respins Regimentul 195 Infanterie rus, amenintand flancul trupelor romane, care au trebuit sa se replieze. In sectorul Cosna, Divizia 1 Cavaleire a reusit sa cucereasca varful si apoi sa-l mentina in fata contraatacurilor Diviziei 117 germane. Sursa
Batalionul are pierderi insemnate insa a doua zi dimineata se primesc intariri.
Pe 19 august, Rommel ataca din nou Muntele Cosna si-l cucereste.
Dispunand de o superioritate insemnata de forte, trupele germane au reusit sa ocupe varful, dar cavaleristii romani s-au repliat pe panta estica a muntelui, unde au rezistat pe pozitii. In cursul noptii, Armata 2 a trimis intariri in sector doua batalioane de granicieri si un regiment de infanterie. Pe 20 august, la ora 7:00, Divizia 1 Cavalerie astfel intarita si sustinuta de toata artileria romana disponibila a atacat si a reusit sa reia o parte din terenul pierdut ziua precedenta. Sursa
Dupa ce mai respinge un contraatac al romanilor, batalionul este trimis la refacere. In doua saptamani de lupte unitatea pierduse 500 de oameni. Rommel, care fusese ranit grav la brat este evacuat in Germania, unde isi intalneste sotia, cu care isi petrece refacerea intr-o statiune la Marea Baltica.
In octombrie 1917 se intoarce la batalionul care fusese trimis in Carintia, pregatindu-se de luptele pe frontul italian. sursa: http://www.unstory.com/erwin-rommel-in-batalia-de-la-oituz.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”