Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 1 octombrie 2010

Festivalul Dacilor Liberi în satul Covaci, judeţul Timiş

Programul Festivalului Dacii Liberi
Invitaţii speciali ai festivalului vor fi artiştii de la Asociaţia Terra Dacica Aeterna şi Zânele Zărandului. Localnicii din Covaci, Sânandrei şi Carani se vor întrece în concursul dacic „Tarabostes”, dotat cu Marele Trofeu.
Ideea unui festival dacic în satul Covaci, aflat la şapte kilometri de Timişoara, i-a aparţinut lui Octavian Stăncioiu, un mare admirator al istoriei dacilor, susţinut de Florin Macavei, patronul echipei de fotbal Fortuna Covaci. Dorinţa lor a fost să aducă un omagiu pentru numeroşii localnici de origini bucovinene, Bucovina fiind stăpânită, după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman, de aşa-zişii daci liberi.


Festivalul „Dacii liberi”, ajuns la ediţia a doua, va începe sâmbătă, de la ora 11.00, cu intonarea imnului României. „Pe vremea dacilor se aprindeau viile. Noi culegem strugurii, facem un vin bun şi vom bea crunt. Mă bucur că am putut organiza acest festival şi în aceste vremuri de criză”, a spus Florin Macavei.

Lupe între dacii şi romanii

Invitaţii speciali ai festivalului sunt cei de la Asociaţia Terra Dacica Aeterna, din Cluj. La fel ca anul trecut, aceştia vor oferi un spectacol unic, prin recrearea unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Îmbrăcaţi în ţinute specifice, artiştii vor oferi demonstraţii de acţiune a soldaţilor.

„Evenimentul lor va dura peste două ore şi va debuta cu prezentarea porturilor şi echipamentului: scuturi, săbii, suliţe. Apoi, se vor bate ca dacii şi romanii, cu săbiile. Romanii vor trage cu săgeţile spre baloţii de paie”, a declarat Octavian Stăncioiu.
O altă surpiză va fi evoluţia trupei Zânele Zalăului, care valorifică imaginarul colectiv românesc prin dans, teatru şi muzică, în special prin dansuri şi ritualuri antice. Noaptea se va aprinde rugul lui Zamolxsis.

Fotbal şi concert pe stadion

După turneul de fotbal la care vor participa echipe din Covaci, Sânandrei, Dumbrăviţa şi Carani, va avea loc concursul „Tarabostes”, cu aruncarea suliţei, bolovanului, flotări, trasul frânghiei. De la ora 19.00, pe stadion va fi un concert folk şi rock cu Andrei Păunescu, trupa Totuşi şi Valentin Moldovan. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”