Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 28 februarie 2011

Premieră în Banat: La Timişoara s-a "inventat" echipa vecinilor salvatori din cartier

Un grup de zece persoane din cartierul timişorean Fabric s-au oferit voluntari să-şi ajute vecinii în situaţii de urgenţă. Timişorenii au format prima echipă de acest gen din oraş şi sunt decişi să-i ajute pe locuitorii din cartier să depăşească momentele grele.

Cartierul Fabric, unul dintre cele mai vechi cartiere timişorene, are acum un grup de apărători. „Nu este suficient să vedem problemele, trebuie să facem ceva", a spus Constantin Savulov, preşedintele Consiliului Consultativ de Cartier.
Practic, şase persoane din echipa de voluntari, sunt pregătite să acorde ajutor vecinilor lor şi să intervină în situaţii grave de genul incendiilor şi calamităţiilor naturale. „Oamenii sunt în dificultate greu de depăşit în mod deosebit după finalizarea intervenţiilor forţelor profesioniste. Noi suntem aici să le acordăm ajutor, după ce echipele de intervenţie şi-au terminat treaba, de la susţinere morală, până la ajutor fizic şi poate chiar material", a explicat Romulus Condeescu, fost pompier, reprezentant al voluntarilor. Astfel, în cazuri serioase, apărătorii cartierului vor pune mâna să-i ajute pe cei loviţi de dezastre, să le cureţe locuinţele, să-i ajute cu reparaţiile, dar şi să se asigure că aceştia sunt în siguranţă. „Suntem oameni din cartier care am vrut să facem mai mult din dorinţa de a face bine celui de lângă tine", a completat Romulus Condeescu.

Siguranţa locuitorilor, pe primul loc

Pe lângă implicarea activă în situaţii limită, echipa şi-a propus şi un scop preventiv. „Vom executa deplasări prin cartier şi vom identifica problemele. Vom nota locaţia, problema, potenţialul de risc, vom face o fotografie, le vom centraliza şi vom bate direct la uşa instituţiei în sfera căria se regăseşte problema şi vom face un plan de acţiune", a mai spus Constantin Savulov. Gropile din asfalt, bucăţile de tencuială care pică, orice probleme de acest gen, dar şi fântânile de apă potabilă sau hidrantele din zonă vor fi monitorizate de voluntari pentru a putea uşura intervenţiile forţelor autorizate.

Legătura între cartier şi autorităţi

„Echipa de voluntari funcţionează ca o Comisie de Protecţie Civilă în cadrul Consiliului Consultativ de Cartier Fabric. Tocmai de aceea, membrii acesteia au grijă ca toate problemele identificate şi centralizate să fie cunoscute şi rezolvate în cel mai scurt timp de autorităţile în măsură. „identificăm problema şi batem la uşa acelei instituţii şi stabilim planul de acţiune", a mai spus Constantin Savulov.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”