Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 13 martie 2011

"Dragă prietene Hitler". Indienii au ecranizat ultimele zile din viaţa lui Hitler. Cu indieni.

Un film bollywoodian îl consideră pe liderul celui de-al treilea Reich providenţial pentru independenţa Indiei.
Poate nu aţi fost atenţi. Zburdă nonşalant pe piaţa internaţională un film de o ciudăţenie rară. Se numeşte DRAGĂ PRIETENE HITLER şi este o realizare Bollywood în toată puterea cuvântului. Da, cu cântece. Da, cu dansuri. Da, cu Hitler. Da, cu Eva Braun. Da, cu ultimele zile în buncăr. Da, cu sinuciderea. Nu, încă nu a ajuns pe ecranele noastre.
Ca structură, chestiunea seamănă izbitor cu nominalizatul la Oscar din 2004 DOWNFALL (Prăbuşirea, cu Bruno Ganz în rolul principal). Firului narativ principal îi este grefată povestea luptei non-violente pe care o duce Mahatma Gandhi pentru obţinerea independenţei de Coroana britanică.

În rolul principal, actorul indian Raghubir Yadav se fâţâie prin buncăr, cu mustaţa inconfundabilă şi se stropşeşte la ofiţeri în limba hindi. Fosta Miss India joacă Eva Braun. Vă imaginaţi, mai un cântecel, mai un baleţel. Titlul se referă, în fapt, la cele două scrisoori adresate de Gandhi lui Hitler, în care îl ruga pe acesta să oprească războiul.

Filmul a stârnit controverse încă de la prezentarea ideii, acum mai bine de un an. Avea în spate o ideatică greu de înţeles pentru toţi cei care au avut de-a face cu maşina de război germană, şi anume ideea potrivit căreia Germania lui Hitler a ajutat foarte mult India să-şi obţină independenţa prin aceea că a şubrezit sensibil forţa Imperiului britanic. Actorul desemnat iniţial să-l interpreteze pe Hitler – starul indian Anupam Kher - s-a retras din distribuţie, în urma a numeroase mesaje de protest sosite pe adresa sa. Dar la recentul târg de film de la Berlin, mulţi distribuitori s-au arătat foarte interesaţi de achiziţionarea acestuia.

Sincer, nu cred că avem voie să ratăm o asemenea delicatesă. Îl aşteptăm, nerăbdători, pe ecrane.
sursa: realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”