Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Băncile vor să controleze buletinele clienţilor noi în baza de date a Poliţiei

Vreţi să contractaţi un credit pentru prima oară? Ei bine, s-ar putea ca băncile să vă caute în baza de date a Poliţiei. Pentru a se asigura că datele din buletinul prezentat la ghişeu sunt reale. Instituţiile statului se opun, însă, şi spun că o asftel de verificare ar reprezenta de fapt o violare a intimităţii potenţialilor clienţi.


Asociaţia Română a Băncilor a făcut o solicitare către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru a li se permite băncilor să-şi verifice noii clienţi în baza de date a poliţiei. Există însă un impediment.

"Nu va funcţiona pentru că nu avem autorizaţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Noi aveam intenţia să identificăm acele persoane care folosesc cărţi de identitate false, se prezintă la bănci şi de multe ori reuşesc să înşele vigilenţa salariaţilor", a declara Radu Gheţea, preşedintele ARB.

Poliţia ar trebui să răspundă solicitării băncii doar cu veridic sau fals. Clienţii nu par însă, să fie de acord cu bancherii.

"Nu mi se pare neapărat că e nevoie. Nu consider că e neapărată nevoie având în vedere că banca, înainte de acordarea creditului, verifică multe alte acte, de exemplu cum sunt adeverinţele de serviciu care sunt autentificate cu ştampilă", a spus un client.

"Cunosc persoane care au luat credite în numele altor persoane şi cred că este vorba de lipsa de vigilenţă a celui care nu-şi păstrează cartea de identitate", e de părere un alt client.

Asociaţia Română a Băncilor a mai solicitat acces la datele personale ale românilor care deţin un card activ, pentru a le trimite informaţii prin poştă, referitoare la posibilitatea de a-şi plăti taxele, impozitele sau facturile, cu respectivul card. Şi această propunere s-a izbit de un refuz.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”