Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 18 septembrie 2011

Manualele de istorie din Europa sunt suspectate de “rasism”

Manualele de istorie din Europa oferă ''o imagine distorsionată'' despre islam și musulmani, ''contribuind la sporirea sentimentului de neîncredere și intoleranță față de reprezentanții acestui cult''. 

La acest concluzii au ajuns 'experții' institutului “The Georg Eckert Institute”, care au efectuat un studiu în Marea Britanie, Franța, Austria, Spania și Germania. În rezultat au fost cercetate 27 de manual conform cărora este predată istoria în cinci state europene.
În opinia cercetătorilor, ideile care se conțin în manuale, reflectă un ... “rasism cultural”.

Potrivit coordonatorului proiectului Susan Krohnert-Othman, islamul este prezentat în manuale drept un sistem de norme învechite, care spre deosebire de Europa contemporană, nu au evoluat din perioada medievală. “Foarte des islamul este reprezentat în calitate de corp omogen, în timp ce diversitatea sa este trecută cu vederea”, afirmă ea. Savanții nu au identificat diferențe esențiale în această în problemă în toate cele cinci țări studiate.

În opinia Susan Krohnert-Othman, o astfel de abordare în manuale nu contribuit la diminuarea atitudinii ostile față de islam printre elevi. “Chiar și manualele contemporane includ o viziune simplistă asupra islamului, chiar dacă se pronunță pentru crearea unui dialog între lumea islamică și alte civilizații”, citează expertul AFP.

Cercetătorii consideră că manualele școlare trebuie să conțină informații cu privire la reformele efectuate de liderii musulmani. “Nu trebuie să privim musulmanii în calitate de imigranți non-Europeni, care au sosit din străinătate, ai căror tradiții îi împiedică să se integreze în societatea europeană”, concluzionează ei.

1 comentarii:

Dreapta Radicală spunea...

Bănuiam eu că, profesoarele mele de istorie, au fost niște curve rasiste și xenofobe, haha. Acum, serios vorbind, ne apucăm să rescriem istoria, doar pentru ca să nu se simtă islamoizii jigniți în vreo un fel?

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”