Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 14 octombrie 2011

Malin Bot, ''Mafia cămătarilor''

Citeşte şi Mălin Bot: Mafia camatarilor mana-n mana cu oamenii justitiei

La redactia unde lucreaza autorul ziarist vine o femeie care povesteste halul in care a ajuns din cauza unui camatar. I s-a luat casa dupa un an de infern in care a fost amenintata in toate modurile posibile. Spune ca este disperata pentru ca a pierdut totul si ca incercarile de a cere sprijin institutiilor statului au fost zadarnice. La capatul unui drum infernal prin sali de judecata si birouri de politisti si procurori femeia a ajuns „la ziar“. 

Cartea ziaristului timisorean Malin Bot abordeaza o lume despre care aproape toti am auzit, dar despre care stim foarte putine lucruri cu adevarat. Care sunt legaturile dintre camatari si asa-numitii „hoti de case“, in ce context a inflorit mafia aceasta, ce implicare au notarii publici si executorii judecatoresti?
Dincolo de cadru, este analizat „modul de operare“ comun, bandele si filierele implicate, reactiile autoritatilor si anchetele care ajung sa se blocheze inevitabil in hatisul legislativ incomplet. Apoi, licarirea de speranta ca acesti bancheri clandestini ar putea deveni infractori de drept comun o data cu aprobarea proiectului de lege prin care camataria ar redeveni o infractiune.

Ziaristul de investigatie se vede adesea plimbat dintr-o parte in alta, accesul la informatii pe aceasta tema ii este partial blocat, comisarii de la IGP declara camataria timisoreana un fenomen grav, politia judeteana spune apoi ca nu este vorba despre nici un fel de fenomen. Si totusi, seria de anchete jurnalistice a determinat o reactie in randul populatiei, multi au inteles cat pot fi de periculoase aceste „scheme financiar-juridice“, iar „cooperativa“ a ajuns sa cam ramana fara clientela.

Afacerile camatarilor au prosperat insa din cauza nepasarii, neglijentei, incompetentei si coruptiei, conchide autorul, oferind si un set de sfaturi practice de ordin judiciar pentru oricine ar fi tentat sa ia imprumuturi de la camatari cu precizarea ca respectarea lor ar putea sa reprezinte singurul antidot eficient impotriva escrocilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”