Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 14 noiembrie 2011

Noi monumente în București: Gheorghe Dinică, Emil Cioran și Mircea Eliade. VEZI FOTO

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic pregătește o nouă serie de monumente în Capitală. Instituția a lansat mai multe concursuri pentru amplasarea unor busturi dedicate unor artiști și scriitori precum Gheorghe Dinică, Emil Cioran, Mircea Eliade sau Hortensia Papadat-Bengescu. Câștigătorii concursurilor au fost premiați, joi, în cadrul unei festivități.

Șase sculpturi noi vor fi amplasate în Capitală. Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT), instituție subordonată municipalității, a organizat șase concursuri de soluții pentru amplasarea unor monumente în Capitală. Artiștii sculptori au trebuit să prezinte câte un “concept artistic pentru realizare monument” pentru șase personalități: Gheorghe Dinică, Mircea Eliade, Emil Cioran, Hortensia Papadat-Bengescu, Avram Iancu și Prințul Rainier al III-lea de Monaco.


Hortensia Papadat-Bengescu
Mircea Eliade
Gheorghe Dinica

Locurile în care vor fi amplasate aceste monumente nu au fost încă stabilite. Există însă câteva propuneri. Astfel, pentru monumentul dedicat Prințul Rainier al III-lea de Monaco, care prezintă mai multe scene de circ, s-a propus spațiul verde din fața Circului Globus.

În plus, Administrația Monumentelor a mai organizat alte două concursuri de soluții pentru un “Concept unitar de realizare și amplasare panouri explicative pentru monumente de for public” și ” Concept plastic de realizare Port drapel”.

Valoarea premiilor acordate în urma celor opt concursuri a fost de 45.000 lei (aprox. 10.000 euro). Astfel, câștigătorii premiului I au primit 5.000 lei, ocupanții locul al doilea -2.000 de lei, iar pentru locul III s-a oferit un premiu de 1.000 de lei.

Artiștii premiați au primit diplome în cadrul unei festivități organizate la sediul AMPT.

Personalitățile cărora le vor fi dedicate aceste monumente au fost alese în cadrul Consiliul Științific Consultativ al Administrației Monumentelor. Din acest Consiliu fac parte personalitati ca Razvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, criticii de artă Radu Varia și Ruxandra Garofeanu și arhitectul-șef al Capitalei Gheorghe Pătrașcu.

Cine sunt artiștii care vor realiza monumentele

Monument Mircea Eliade, amplasare și amenajare peisagistică – Gheorghe Tănase
Monument Emil Cioran, amplasare și amenajare peisagistică – Duicu Valentin
Monument Hortensia Papadat Bengescu, amplasare și amenajare peisagistică – SC Acron Creative SRL
Monument Avram Iancu, amplasare și amenajare peisagistică – Adrian Pîrvu
Monument Gheorghe Dinică, amplasare și amenajare peisagistică – Dragoș Cătălin Munteanu
Monument Prințul Rainier al III-lea de Monaco – Ionel Stoicescu.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ce naiba cauta "Prințul Rainier al III-lea de Monaco" PRINTRE MONUMENTELE RIDICATE IN MEMORIA SI ONOAREA UNOR PERSONALITATI ROMANESTI????

Merg cu barosul si il sparg. Dar romanii nu mai pot sa aiba niciun colt al lor??? Nici macar in randul monumentelor?

Fuck Rainier al III-lea de Monaco!!

roNS spunea...

Primul care merita un monument este Maresalul Antonescu. Ganditi-va ca Ceasca, care a facut parnaie pe timpul lui Antonescu voia sa ii faca statuie maresalului langa Casa Poporului. Cat de prost a fost cizmarul, la un moment dat sunt convins ca a inteles ce vizionar si ce patriot a fost Ion Antonescu!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”