Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Cu mâinile goale

Sursa: Birtkenau

Statul începe să ne protejeze de noi înșine. Văd că în ultimul timp au din ce în ce mai mult impresia că știu ce e mai bine pentru oameni și, dacă oamenii ăia nu se conformează la bine, îl impun. Bine ai venit, 1984. Ești mai rău decât te-a descris Orwell.

Lumea ajunge la închisoare pentru cele mai stupide motive, jandarmii aplică legi aberante care încalcă drepturile, oamenii tac fiindcă le e frică să nu li se termine viitorul într-o celulă.

Niște băieți din Cehia sunt judecați pentru că au postat pe facebook clipuri despre care cineva a hotărât că sunt neo-naziste. Sistemul ăsta, prin care se descoperă că tu pui filmulețe extremiste sau că ești extremist, se bazează pe pâră. Adică există niște oameni care, fără să aibă vreo treabă și fără să fie plătiți, bântuie facebookul și apasă pe un buton de denunț când li se pare lor că ceva contravine normelor democrației. E minunat ce s-a reușit, niște unii și-au luat rolul de Big Brother în serios și fac lucrurile astea fără a primi nicio recompensă, de dragul curățeniei rețelei lor sociale pline cu poze cu pisici și bancuri proaste.

O femeie din Anglia a fost arestată fiindcă a izbucnit împotriva imigranților din metroul cu care călătorea – adică pentru că s-a exprimat liber. O înțeleg – acum două zile am fost singura persoană albă din autobuz pe toată durata călătoriei, adică vreo jumătate de oră, de la mine din cartier până în centrul Romei. La un moment dat a urcat un domn italian, s-a așezat lângă mine (pentru oarecare motiv, negrii și indienii nu voiau să se așeze pe scaunul ăla) și mi-a propus să coborâm la prima stație și să mergem cu metroul, fiindcă autobuzul ăsta colorat îl înspăimântă.

Un băiat din Casapound a fost arestat pentru un presupus atac al unor tineri din Partidul Democrat. Arestarea s-a bazat pe mărturiile ălora, care cică l-ar fi recunoscut, și pe niște bâte din metal pe care le-au adus a doua zi tot aceia la secție. Mi se pare cel puțin dubios – adică unii te-au atacat cu bâtele, tu ai reușit să le iei (deși ești victimă) și nu le-ai predat poliției atunci pe moment, ci a doua zi? Iar amprentele lui nu erau deloc pe bâte pentru că purta mănuși, așa au zis bieții agresați. Totul foarte rezonabil. Bravo, cetățene. Mulțumim pentru spiritul civic.

La ziua națională, dacă apărea vreun banner cu Roșia Montană, televiziunile își sistau transmisiunea în direct sau schimbau cadrul. Oamenii care militau împotriva exploatării Gold Corporation au fost legitimați, li s-au luat manifestele fără proces verbal și așa mai departe. De ce? Doar pentru că nu au vrut să tacă.

O campanie de represiune ca niciodată – poate pentru că naționalismul devine într-adevăr un pericol pentru ordinea pe care vor să ne-o impună. Furia e în creștere cam peste tot, iar acțiunile astea nu cred că fac decât să o crească.

Ce facem, ne oprim și ne conformăm? Eu zic că astfel de încercări de intimidare îi vor speria doar pe cei care sunt oricum deja indeciși. Pe căldicei, pe cei care zic că nu fac militantism pentru că nu-i lasă nevasta, părinții, că n-au bani de deplasări sau că o să afle ăia de la serviciu și o să-i dea afară. În schimb, vor atrage nemulțumiții care încă nu găsiseră o portavoce care să le strige problemele.

Și totuși, situația e înfricoșătoare într-un fel, cu toată corectitudinea asta politică și cu toți cei care vor să te facă moale și fără reacție. Statul îți spune ce e bine și tu te revolți împotriva binelui? Păi ce-i asta? Nu numai că îți sar autoritățile în cap, dar primii care dau cu piatra sunt cetățenii scandalizați care au impresia că revolta ta e un atentat la binele general. Cum, ți s-a urât cu confortul? De ce vrei să schimbi ceva care ne dă nouă reduceri la magazine pentru produse de care nu avem nevoie, programe tv care ne îndobitocesc și leguma pizza? Nu ți-e bine?

Nu îmi e. Vreau să fiu liberă să spun orice. Dar am impresia din ce în ce mai mult că noi încercăm să oprim cu mâinile goale niște tancuri.

1 comentarii:

Cantemir spunea...

Intai s-a pornit de la schimbarea limbii cea de toate zilele in Nouvorba lui Orwell, singurul ei scop fiind sa nu mai crimagandim:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/12/02/crimagandesc-deci-exist/
Numai asa a fost posibila cenzurarea lui Mark Twain la el acasa si luarea in vizor al lui Budai-Deleanu la noi acasa...

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”