Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 11 aprilie 2012

Asociaţia PREZENT! - ,,Suntem legionari, dar nu ne considerăm o mişcare legionară”

Una dintre formaţiunile care are la bază principii desprinse din doctrina Mişcării Legionare este Asociaţia PREZENT! Deoarece VerticalNews şi-a propus să facă o comparaţie între mai multe asociaţii de acest gen, pentru a vedea ce opţiuni politice ar avea românii la viitoarele alegeri, le-a adresat aceeaşi serie de întrebări mai multor reprezentanţi ai grupurilor respective. Iată, aşadar, interviul realizat cu D-nul Costel Condurache, unul dintre membrii activi ai Asociaţiei PREZENT!

Prima remarcă pe care o putem face este că spre deosebire de Mişcarea Legionară, coordonată de Şerban Suru, Asociaţia PREZENT! are mai mulţi membri fideli care se implică în activităţile formaţiunii respective. Deocamdată însă asociaţia nu are planuri politice, dar se implică activ în activităţi comemorative, culturale, sociale şi de voluntariat. Mai multe detalii în interviul ce urmează:

VerticalNews: Câţi membri reuneşte Asociaţia PREZENT! acum? Câţi simpatizanţi aveţi?

C. Condurache: De la 7 persoane care muncesc oră de oră, la 300, care se implică; Simpatiile nu le putem contabiliza. Totuşi, aş putea să vă dau un exemplu în acest sens: la manifestările pe teren ale asociaţiei, în 2011 au participat circa 800 de persoane.

Ce vă caracterizează în prezent ca descendenţi ai Mişcării Legionare? Ce aţi păstrat din vechile tradiţii şi la ce aţi renunţat?

Atitudinea şi recunoaşterea celor cu legitimitate. Nu este vorba de “tradiţii”, ci de doctrină, linie de luptă politică şi organizare. Acestea rămân aceleaşi.

Cum va percepeti din punct de vedere politic? Susţineţi extrema dreaptă în România?

Ne considerăm normali. Depinde ce înseamnă astăzi dreapta. Vasile Marin a precizat poziţia dreapta/stânga a Mişcării Legionare: este vorba de raportarea faţă de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos – de-a dreapta Lui.

Aveţi vreun plan pentru a vă afirma pe plan politic în perioada ce urmează?

Doar pronunţarea numelui de legionar atrage afirmarea.

Există vreo şansă să deveniţi o forţă reunindu-vă cu alte formaţiuni de extremă dreapta? Cu care dintre acestea?

Principiul unităţii în Mişcarea Legionară nu este dat de reunirea cu vreo organizaţie sau alta, ci recunoaşterea celor care conduc şi urmarea lor. În ţară punctul de vedere al Mişcării Legionare este reprezentat de Fundaţia ”Profesor George Manu”, conform unei circulare din 2000, semnată de secretarul Senatului Mişcării Legionare (ML), Nicolae Roşca. Unitatea se face în cadrul ML, nu în cadrul aşa zisei “drepte”. În rest, este vorba de alianţe (aşa cum a fost pactul de neagresiune din 1937 cu diferite formaţiuni politice), pe care ML le poate face cu diferite grupări, aflate mai la dreapta sau nu.

Care sunt principalele obiective ale asociaţiei pentru 2012?

Cele care au fost importante pentru Mişcarea Legionară încă de la înfiinţare: educaţia tineretului, organizare. Lupta politică – atunci când se va crea destulă forţă. În rest, planificăm diverse acţiuni cu care ne legăm de trecut şi păşim spre viitor: comemorări, amplasarea de Troiţe, tabere de muncă, întru-ajutorare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”