Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 8 aprilie 2012

Basarabia: Cimitirul Eroilor Români din Călăraşi a fost vandalizat


Cimitirul eroilor români din or. Călăraşi a fost vandalizat de un grup de persoane necunoscute în noaptea din 3 spre 4 aprilie, curent. Vandalii au demontat zece cruci, pe care le-au aruncat la nimereală, iar pe una au distrus-o definitiv. Primarul de Călăraşi, Nicolae Melnic, a declarat că a fost sunat iniţial de un pădurar care l-a informat despre cele întâmplate. „Ne-am deplasat la faţa locului şi am găsit un dezastru. Acum lucrează oamenii acolo. Crucile sunt reinstalate. Cea distrusă trebuie înlocuită. Costul unei cruci e de cel puţin 500 de lei. E un sacrilegiu”, a spus el precizând că, pe parcursul a trei ani de când a fost construit cimitirul, astfel de lucruri se întâmplă pentru prima oară.

Potrivit primarului, cu o lună în urmă, Călăraşiul a fost bulversat de un alt scandal. Cineva a aruncat cu o cutie de vopsea în monumentul eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. „Nu ştim cine a făcut acel lucru, dar posibil că e o reacţie a cuiva la cele întâmplate atunci”, spune el. Cu toate că, din când în când, pe garduri şi pe pereţii unor clădiri îşi fac apariţia inscripţii cum ar fi „Basarabia – pământ românesc”, primarul neagă că în Călăraşi ar fi existat o confruntare a tinerilor cu viziuni proeuropene şi a celor cu viziuni procomuniste.

Reprezentantul Comisariatului de poliţie, Mihail Burcă, a declarat că deocamdată poliţia nu are niciun suspect legat de aceste cazuri. Procurorul raionului, Igor Chiriac, spune că în cazul vandalizării cimitirului va fi pornită o urmărire penală.

Amintim că, în iulie 1941, pe locul unde a fost ridicat Cimitirul Eroilor Români şi-au pierdut viaţa 42 de militari români, dintre care identitatea a zece ostaşi rămâne necunoscută. Până în 1960, teritoriul a fost acoperit de gunoaie şi mărăcini. În 1960, a fost instalată o troiţă. Aceasta însă a fost demontată de autorităţile sovietice. Troiţa a fost reinstalată după 1990.

Cimitirul Eroilor Români de la Călăraşi a fost restaurat cu ajutorul oamenii de bună credinţă din Republica Moldova şi România.

Svetlana Corobceanu

-----------------------

Războiul copiilor

Pe adresa redacţiei ne-a sosit o scrisoare din partea unui cetăţean revoltat de faptul că timp de mai multe săptămâni pe peretele Liceului Teoretic Roman „Ştefan Vodă” din oraşul Ştefan-Vodă cineva a scris o injurie la adresa românilor. Simion Moscalu, un pensionar în vârstă de 60 de ani, a mers să ceară socoteală la administraţia liceului şi la Comisariatul de poliţie în legătură cu acest caz. Potrivit lui însă a fost bruscat şi neglijat de poliţişti. „Eu am răbdat cât am răbdat văzând acest mesaj, dar într-o bună zi, venind de la piaţă, n-am mai rezistat şi m-am revoltat în plină stradă. S-au apropiat doi poliţişti şi m-au poftit la secţie pe motiv că destabilizez ordinea publică. I-am trimis să vadă ce scrie pe pereţi sub ochii copiilor noştri, dar ei nu m-au ascultat. Lumea asta e bolnavă”, se revoltă bărbatul.

Solicitată de JURNAL, directoarea liceului, Maria Crăciun, ne spune că, „pe alocuri”, inscripţiile injurioase de pe pereţi au fost şterse. Pe locul unde acestea apar pe teracotă, nu pot fi şterse cu niciun fel de dizolvanţi. „Anul trecut am avut un caz similar. Am anunţat poliţia. Făptaşii s-au dovedit a fi tineri din clasa a 9-a de la Liceul Rus „Dimitrie Cantemir” din orăşelul nostru. Au fost sancţionaţi părinţii lor. Acum însă nu ştim cine a făcut-o, nu excludem că ar putea fi şi elevi de-ai noştri”, ne spune directoarea precizând că a primit şi ea o sesizare din partea pensionarului revoltat. „Vom vopsi teracota pentru a şterge această inscripţie”, promite ea. Potrivit Mariei Crăciun, vrajba între copii pe criteriul naţional e un rezultat al educaţiei în familie, în primul rând, dar şi o reflectare a tendinţelor politice din societatea noastră.

Mirela Madan / http://jurnal.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”