Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 1 aprilie 2012

Serbia: Susținătorii autonomiei Voivodinei doresc crearea unei „Republici Federale a Serbiei”

Astăzi la Novi Sad (Satu Nou), în Serbia, a fost programată desfășurarea celei de-a patra reuniuni a „Convenției Voivodina” cu scopul de a conduce la crearea unei Republici Federale a Serbiei formată din două state, Republica Serbia și Republica Voivodina. Voivodina este o provincie autonomă din nordul Serbiei și pentru care Alianţa Maghiarilor din Voivodina (SVM) a cerut o „mai largă autonomie”.

Principalul promotor al creării Republicii Voivodina este însă Liga Social Democraților din Voivodina. Aleksandra Jerkov, purtătorul de cuvânt al Ligii Social Democraților din Voivodina, a declarat că modificarea Constituției a fost o condiție necesară pentru ameliorarea condiției Voivodinei, iar ideea creării unei Republici a Voivodinei nu este nouă, partidul său propunând încă din 1999 acest statut. Liga Social Democraților din Voivodina și-a răspândit mesajele secesioniste și în limba română după cum vedeți lecturând publicația „Voivodina liberă” (1, 2, 3), fiind totodată și inițiatoarea unor alte legi cu caracter anti-sârbesc care au făcut ținte și victime printre patrioții sârbi. În baza legii denumită de LSDV „Legea ANTIFA”, au luat drumul închisorilor social-democrate mai mulți naționaliști sârbi condamnați pentru delict de opinie.

În declarația Convenției se poate citi că „viitorul comun, în conformitate cu noile norme, poate fi construit doar pe baza dreptului la egalitate şi a egalităţii de principii între Serbia şi Voivodina, bazat pe principiile federalismului şi republicanismului”. În opinia susţinătorilor autonomiei şi / sau a independenţei Voivodinei, din 1918, atunci când Voivodina a devenit o parte a Regatului Iugoslaviei, aceasta „plăteşte un preţ ridicat pentru viaţa comună cu Serbia”, prin „întârzierea dezvoltării, exploatarea economică, discriminarea și regresul Voivodinei”. În Declaraţie se mai poate citi afirmaţia că „Voivodina este acum în poziţia de colonie în interiorul Serbiei”, şi de avertizare că „inegalitatea este o sursă de instabilitate permanentă.”

În data de 26 martie activiști din Mișcarea Poporului Sârb Naši (SNP Naši) din Zrenjanin au ars steagul Voivodinei în semn de protest față de pretențiile autonomiștilor de creare a unei Republici a Voivodinei, declarând că acest lucru „reflectă poziţia poporului sârb față de autonomişti”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”