Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 22 aprilie 2012

Tărtăria: Descoperire arheologică excepțională, din epoca fierului, pe traseul autostrăzii Orăștie - Sibiu

Un depozit de piese de bronz si fier, datand din perioada epocii fierului, a fost descoperit pe traseul autostrazii Orastie - Sibiu, a anuntat duminica Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI)

"In cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat si sub denumirea Tartaria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz si fier datand din perioada epocii fierului (sec. IX-VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz si fier (podoabe, arme si piese de harnasament), depuse intr-un vas ceramic", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de agentia Mediafax. 

MTI mentioneaza ca este pentru prima data cand un depozit de acest tip si datat in epoca fierului a fost gasit in contextul unei cercetari arheologice, nefiind o descoperire intamplatoare. 

 Descoperirea este una exceptionala si cu o semnificatie stiintifica deosebita, noteaza institutia. 

Cercetarile arheologice pe traseul viitoarei autostrazi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei. 

Pe tronsonul Orastie-Sebes lucrarile de diagnostic arheologic au indicat, in toamna anului trecut, existenta a 11 situri, iar in martie 2012 au fost lansate cercetari in 6 dintre acestea. 

Astfel, in raza administrativa a satului Tartaria, din comuna Salistea, judetul Alba, cercetarile arheologice preventive au evidentiat o asezare datand din perioada epocii fierului. 

Datele preliminare arata ca atat asezarea - preponderent pe baza analizei ceramicii - cat si depozitul de bronzuri dateaza din perioada primei epoci a fierului. 

Vestigiile au fost aduse la Bucuresti, pentru conservare si restaurare. 

"Cercetarea arheologica preventiva continua in toate cele 6 situri, intr-un ritm constant si sustinut, pentru a putea finaliza aceste investigatii de specialitate in termenul prevazut contractual, permitand desfasurarea lucrarilor de construire a autostrazii si fara a genera intarzieri", mentioneaza MTI. 

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca Guvernul intentioneaza sa organizeze o expozitie cu cele mai importante artefacte arheologice descoperite in timpul lucrarilor de constructie a autostrazilor, la Muzeul National de Istorie, daca aceasta institutie isi va da acordul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”