Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 22 aprilie 2012

Volumul cerebral e corelat cu IQ-ul şi ambele sunt condiţionate genetic

În urmă cu cîteva zile, Nature a publicat un studiu de mare amploare (peste 200 de cercetători și peste 20.000 de subiecți) care demonstrează, între altele, pentru prima dată, existența unei gene care reglează atît mărimea creierului cît și a IQ-ului. Este vorba de o genă minoră a inteligenței, care nu influențează IQ-ul decît cu cîteva puncte. Probabil că în viitorul apropiat vor mai fi descoperite cîteva (poate chiar cîteva zeci) de asemenea gene minore ale inteligenței, dintre care unele vor fi implicate și în determinarea volumului cerebral.  

Presa occidentală, aproape în totalitate aservită bisericii corectitudinii politice, a anunțat zgomotos descoperirea, probabil și pentru că este vorba doar de o genă minoră a inteligenței. Cînd, în urmă cu un an, Volkmar Weiss a publicat, în Mankind Quarterly, un studiu în care demonstra existența unei gene majore a inteligenței, genă care deplasează IQ-ul cu zeci de puncte, aceeași presă a tăcut mîlc. Între timp, nu a apărut niciun studiu care să infirme descoperirea lui Weiss. Acesta însă este sub embargoul presei, întrucît savantul german e considerat a avea o orientare rasistă.
Aceeași presă occidentală, care îl ignoră pe Volkmar Weiss, acordă însă spații vaste discursurilor unui psihopat criminal, Breivik.

Potrivit studiului lui Weiss, chiar în rîndul populațiilor cu cel mai mare IQ mediu, doar cîteva procente din totalul indivizilor posedă gena majoră a inteligenței în dublu exemplar (purtători homozigoți), ceea ce le asigură un IQ de peste 123 de puncte. Iar cei care nu posedă deloc gena majoră a inteligenței reprezintă mai mult de 50% din totalul indivizilor acestor populații, iar IQ-ul lor nu poate depăși 104 puncte. Dacă ar fi cunoscut, faptul acesta ar fi descurajant pentru cei care simt nevoia de a se simți superiori doar prin apartenența la o populație și care, din această nevoie, ar fi gata să îmbrățișeze ideologia extremei drepte. Presa corectă-politic nu dispune însă de suficient IQ pentru a sesiza acest lucru… 

Revenind la studiul din Nature, el este foarte meritoriu, dar nu face decît să precizeze niște lucruri care, în mare, puteau fi deduse logic. E clar că inteligența se transmite genetic. Dacă nu ar fi așa, inteligența nu ar fi putut fi supusă presiunii selecției naturale și nu ar fi putut apărea și supraviețui peste generații forme de viață tot mai inteligente. Tot atît de clar e și faptul că inteligența e legată de volumul cerebral și că și acesta se transmite ereditar, dovada fiind chiar întreaga antropogeneză, în care creierele au tot crescut, culminînd cu paleoliticul superior. Numai jurnaliștii din presa corectă-politic pot trăi (sau doar mima) surpriza descoperirii unei astfel de gene, responsabilă de volumul cerebral și de IQ… 

Cea mai importantă consecință a acestei descoperiri e aceea că ea ar putea fi baza înțelegerii faptului că noi, cei care trăim azi, sîntem cu mult inferiori, inclusiv ca inteligență, Omului de Cro-Magnon și chiar și Omului de Neanderthal. Din paleoliticul superior, volumele cerebrale scad permanent, pretutindeni în lume, fapt confirmat de toate studiile. Degradarea genetică a inteligenței e un fenomen de netăgăduit, care se produce de cel puțin 20.000 de ani. 

O altă consecință remarcabilă ar putea fi acordarea unei importanțe mai mari volumului cerebral, în definirea și evaluarea umanității diverselor populații de către paleo-antropologi. Astăzi, în distigerea omului modern de oamenii dispăruți, proeminența bărbiei sau proemineța arcadelor supraorbitare contează mai mult decît volumul cerebral. Am arătat deja într-un text că aborigenii tasmanieni, oameni anatomic moderni, nu mai reușeau, în urmă cu doar 200 de ani, să mențină măcar nivelul tehnologic pe care Neanderthal îl avea acum 200.000 de ani. Mai mult, acești oameni nu mai reușeau nici măcar să producă și să stăpînească focul, lucru aflat la îndemîna lui Homo Erectus încă de acum 1 milion de ani. Iar decăderea civilizației tasmanienilor e concordantă cu scăderea volumului lor cerebral. Un craniu din paleoliticul superior, găsit în Australia, adăpostea un creier de peste 1500 cmc. Astăzi, nu s-a găsit nici măcar un aborigen care să aibă un volum cerebral atît de mare, iar media de azi este doar cu puțin peste 1200 cmc, volum mai apropiat de al lui Erectus decît de al lui Cro-Magnon sau Neanderthal. 

Admițînd degradarea inteligenței ca fenomen global, ar trebui să admitem și faptul că omul trebuie să fie tot mai protezat, pentru a-și menține măcar nivelul actual de trai. Iar protezarea suplimentară nu se poate realiza decît prin progres tehnologic. Odată înțeles acest lucru, poate că va apărea și o a treia cale politică, diferită de stînga și de dreapta. Deocamdată, stînga se bate ca săracii să primească mai mult, iar dreapta se luptă ca bogații să ia mai mult. Soluțiile lor se raportează doar la repartiția bogăției, pentru satisfacerea unor nevoi sau capricii de moment. O a treia orientare politică ar trebui să lupte pentru ca o tot mai mare parte din bogăția existentă să fie investită în cercetare științifică și dezvoltare tehnologică. Cea mai bună investiție pe termen lung e aceea în inteligență. Inteligența încorporată în tehnologie e singura care poate asigura satisfacerea nevoilor tot mai mari ale unei lumi tot mai numeroase, tot mai îmbătrînite și cu un IQ tot mai mic. O a trea cale politică ar putea spune acest adevăr: atît bogații cît și săracii consumă mai mult decît poate susține actuala tehnologie și toți ar trebui să-și reducă acest consum, pentru a dirija mai multe resurse spre cercetare, spre inteligență, spre adevărata creatoare a bunăstării. 

De altfel, inteligenței ar trebui să i se acorde un rol tot mai mare și în administrarea și conducerea societății, la toate nivelele. Oameni mai deștepți ar putea găsi soluții mai bune problemelor curente. Voi da un exemplu care cred că e destul de sugestiv. 

În societatea occidentală, care are un IQ mediu de 100, oamenii cu un IQ de 50-60 sînt considerați debili mintali și lor le sînt luate aproape toate drepturile pe care le au ceilalți. Această punere sub tutelă este benefică pentru cei cu IQ-ul foarte mic, întrucît astfel duc o viață ceva mai bună decît dacă s-ar conduce singuri. Dar acceptarea tutelei nu e, cum ar putea părea, o consecință firească a supunerii debililor unei inteligențe superioare, ci e doar o supunere în fața unei majorități covîrșitoare. Dacă debilii ar fi majoritari, iar cei cu IQ-ul de 100 ar reprezenta doar unu la mie din populație, debilii nu s-ar supune nicicum. La fel cum nici majoritarii de azi, care au IQ-ul de 100, nu se supun conducerii celor care au IQ-ul de peste 140-150 și care reprezintă doar unu la mie din populația occidentală, deși supunerea le-ar fi benefică. Rezultatele votului universal de pretutindeni arată că oamenii aleg să fie conduși de către semeni cu o inteligență aflată doar cu puțin peste medie. Născut însă printre Cro-Magnoni, care aveau un IQ mediu în jur de 150, un occidental de azi cu o inteligență medie ar fi făcut parte dintr-o minoritate infimă de debili mintali paleolitici… 

De altfel, tot confortul de care se bucură occidentalul de azi e rezultatul unui progres tehnologic realizat de oameni cu IQ-uri foarte înalte. Dar occidentalul pare să ignore asta și lui nu i se pare firesc ca tocmai astfel de oameni foarte inteligenți să conducă societatea. Iar doctrinele și grupările politice, atît cele de stînga cît și cele de dreapta, așa cum am spus, ignoră complet soluția inteligenței, preocupîndu-se exclusiv de repartiția bunurilor și a banilor, soluție iluzorie și care nu rezolvă absolut nimic la nivel global. 

S-ar putea să asistăm acum tocmai la repartiția cadavrului civilizației occidentale… În loc de bocitoare, se aud corurile optimiste ale activiștilor politici ale ambelor orientări.

de Constantin Crețan / http://voxpublica.realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”