Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 2 mai 2012

Bolivia naţionalizează o companie spaniolă de electricitate

"Băieţii deştepţi" din energie au zile grele. Nu în România, ci în Bolivia!

Companiile spaniole au devenit ţinta unor atacuri neaşteptate în America Latină. Cu ocazia Zilei Muncii, statul bolivian a preluat cu forţa furnizorul spaniol de utilităţi Red Eléctrica Corp.

Forţele armate au ocupat instalaţiile şi unităţile companiei de electricitate chiar de 1 mai. „Trăiască ziua de 1 Mai şi trăiască naţionalizarea!", a strigat Evo Morales, preşedintele Boliviei, în faţa sediului companiei spaniole din oraşul Cochabamba (al treilea oraş bolivian ca mărime), în cadrul unei ceremonii transmise în direct de posturile de televiziune.

Preşedintele şi-a motivat decizia prin lipsa de investiţii realizate de Red Eléctrica. Lovitura din Bolivia vine la numai două săptămâni după ce Argentina a naţionalizat compania petrolieră YPF, controlată de grupul spaniol Repsol. YPF este cel mai mare producător de petrol din Argentina. Şi în acest caz, programul de investiţii a fost principalul motiv al naţionalizării, alături de disputele cu între administraţie şi companie. În plus, guvernul argentinian este nemulţumit şi de nivelul scăzut al producţiei, care a forţat ţara să importe ţiţei la preţuri semnificativ mai mari.

Spania ameninţă cu „măsuri decisive"

Reprezentanţii companiei Red Eléctrica, care deţinea şi opera aproximativ 85% din reţeaua de electricitate a Boliviei, au anunţat că vor cere compensaţii guvernului bolivian.

„Regretăm decizia, a fost bazată pe motive care ne sunt necunoscute. Aceste acţiuni sunt împotriva pieţei libere şi a legislaţiei după care ar trebui să se desfăşoare investiţiile internaţionale", a declarat Antonia Prada, purtător de cuvânt al companiei, citat de „The Wall Street Journal".

Guvernul spaniol, care deţine o participaţie de 20% în cadrul companiei, a anunţat că urmăreşte cu atenţie situaţia. În cazul YPF, Madridul şi-a făcut deja publice intenţiile. „Guvernul pregăteşte măsuri clare şi decisive", declara atunci José Soria, ministrul spaniol al Industriei.

http://www.adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”