Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 3 mai 2012

Naționaliștii germani organizează un concurs de caricaturi cu ”profetul” Mahomed

Autorităţile germane se tem că iniţiativa ar putea declanşa o campanie de violenţe din partea extremiștilor islamiști şi ar putea afecta interesele germane din străinătate.

O grupare naționalistă din landul german Renania de Nord-Westfalia a organizat un concurs de caricaturi a cărui temă va fi profetul Mahomed, scrie "Der Spiegel".

Ministerul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a avertizat că există riscul unei confruntări între salafişti şi naționaliști, cu „consecinţe greu de apreciat asupra siguranţei publice”.
Organizaţia de Pro-NRW a anunţat că intenţionează să afişeze caricaturile în faţa a 25 de moschei din landul Rhenania de Nord-Westfalia. Pe 13 mai au loc alegeri în acest land.

Friedrich le-a spus parlamentarilor că această acțiune ar putea primi replica violentă a islamiștilor şi ar putea conduce la confruntări între cele două grupuri, existând riscuri şi la adresa ambasadelor germane din străinătate. Ar putea avea de suferit şi companiile germane care operează în state islamice, aşa cum s-a întâmplat cu cele daneze în 2005, după publicarea caricaturilor cu Mahomed în cotidianul Jyllands Posten. Publicaţia a publicat o selecţie de caricaturi legate de Islam, selectate în urma unui concurs la care au participat caricaturişti din toată Danemarca.

Deocamdată - depăşiţi numeric

Oficialul a precizat că a instruit poliţia să împiedice demonstranţii să ajungă foarte aproape de moschei.
O escaladare a tensiunilor pare cu atât mai probabilă cu cât grupările salafiste radicale (islamiste) din Germania au recurs şi ele la provocări în ultima vreme. Ultima a fost distribuirea gratuită a Coranului. Aceste grupări ar fi tentate să răspundă prin noi măsuri la acţiunile Pro NRW. Simptizanţii NRW au afişat deja caricature ale lui Mahomed la mitingurile ce au avut loc sâmbătă la Essen şi Gelsenkirchen. Circa 100 de simpatizanţi ai naționaliștilor au participat la reuniune, dar au fost depăşiţi numeric de contra-manifestanţi. Nu au existat violenţe, scrie "Der Spiegel".

Poliţia a monitorizat ambele demonstraţii şi a fost atentă dacă respectivele caricaturi încalcă legea fundamentală a Germaniei. Constituţia spune că nu poate fi insultată o comunitate religioasă într-un mod care să reprezinţe o ameninţare pentru siguranţa publică. Forţele de ordine i-au împiedicat pe protestatari să ajungă în apropierea moscheilor, dar şi să afişeze caricaturile originale daneze. NRW a emis un comunicat duminică prin care informează că va contesta în justiţie interdicţia de a afişa caricaturile cu Mahomed. "Nu vom accepta această încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare şi a expresiei artistice", a precizat Jörg Uckermann, vicepreşedintele Pro NRW.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”