Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 16 octombrie 2012

2014 - Referendum pentru independenţa Scoţiei


Premierul britanic David Cameron a semnat luni, la Edinburgh, un acord care prevede organizarea în 2014 a unui referendum cu privire la independenţa Scoţiei, relatează Reuters.

Scoțienii vor fi întrebați dacă doresc păstrarea uniunii cu Anglia, care durează de 305 ani.

Premierul britanic s-a declarat împotriva separării, motivând că Marea Britanie este mai puternică dacă rămâne unită. În plus, potrivit sondajelor doar 30-40% dintre scoțieni ar dori separarea.

În schimb, liderul naţionalist scoţian Alex Salmon s-a declarat sigur de un răspuns pozitiv la un referendum privind independenţa. 

”Guvernul scoţian are o viziune ambiţioasă pentru Scoţia: o ţară europeană prosperă, care să reuşească şi care să reflecte valorile scoţiene. O Scoţie cu un loc nou în lume”, a declarat Salmon.

Cu o populație de 5,2 milioane de locuitori, adică 8,4% din populaţia Regatului Unit, Scoția și-a păstrat parțial independența financiară și administrativă față de Anglia. A adoptat lira sterlină, însă din raţiuni istorice, trei bănci scoţiene şi-au păstrat privilegiul de a emite propriile bancnote. Precum Irlanda de Nord, dispune de asemenea de un sistem juridic propriu. Din 1998, Scoţia este regiune semiautonomă, iar din 1999 are un parlament scoţian, care are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie. Însă problemele legate de diplomaţie şi apărare rămân de competenţa Londrei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”