Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 3 octombrie 2012

Eugen Mihăescu: "Regele Mihai a primit bani de la comuniști pentru a păstra tăcerea în fața regimului. Dan Mircea Popescu a fost curierul"

Un eveniment mai puțin obișnuit s-a consumat recent, în Parlament, cu ocazia ultimei sesiuni de declarații politice, atunci cînd deputatul PSD Dan Mircea Popescu a ținut să dezmintă, printr-o asemenea declarație, anumite dezvăluiri apărute într-o carte lansate anul acesta pe piață, la Editura RAO, intitulate "Între linii", a reputatului grafician și om politic Eugen Mihăescu. 

În carte, fostul ministru al Muncii e acuzat că a fost misteriosul personaj însărcinat de Ceaușescu, înainte de revoluție, cu plata salariului lunar către Regele Mihai, la Versoix, în schimbul tăcerii acestuia în legătură cu regimul ceaușist. Indirect, e de la sine înțeles că, dacă asemenea dezvăluire ar fi reală, Dan Mircea Popescu, fost cercetător la Academia de Studii Politice ”Ștefan Gheorghiu”, nu avea cum să nu fie ofițer acoperit al fostei Securități.

”Prin anii 90, am aflat ce l-a făcut (pe Rege n.n.) să păstreze tăcerea în faţa regimului ceauşist. Dan-Mircea Popescu, ministrul muncii în guvernele Stolojan, Văcăroiu şi Năstase, mi-a mărturisit că a fost unul dintre mesagerii care, fiind în misiune oficială la Berna, îi ducea personal regelui cei 10 mii de dolari, renta lunară pe care i-au plătit-o comuniştii de la Groza la Ceauşescu. Până în 1985 când, obsedat să facă economii, dictatorul a decis să nu-i mai plătească nimic. Din acel moment, nici Mihai nu a mai tăcut." afirmă în carte Mihăescu. 

În replica din parlament, Popescu afirmă: ”Țin să declar cu toată fermitatea, nu numai că nu am avut o asemenea conversaţie cu domnul Eugen Mihăescu, dar şi faptul că nu l-am întâlnit niciodată pe Regele Mihai, nici înainte şi nici după 1990, că nu am fost niciodată mesager al nimănui pe lângă Maiestatea Sa, că nu am fost nici înainte şi nici după 1990 în nicio misiune oficială la Berna. În plus, înainte de 1990, singurele mele ieşiri în străinătate au fost la Sofia, Berlin şi Moscova, din motive lesne de înţeles. Sunt profund indignat pentru neadevărurile pe care domnul Eugen Mihăescu şi-a permis să mi le atribuie şi regret sincer că Maiestatea Sa, Regele Mihai, este supus unui asemenea demers nedemn”. 

După alte surse, trebuie spus, precum fostul arhitect al lui Ceaușescu, Camil Roguski, cel care fusese însărcinat cu plata salariului către Regele Mihai ar fi fost gen.Victor Stănculescu, care se deplasa în acest sens la Versoix, la fiecare trei luni. (Bogdan Tiberiu Iacob) www.inpolitics.ro

1 comentarii:

cronicasportiva.com spunea...

e stiut faptul ca regele a primit renta viagera de la comunisti.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”