Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 6 august 2009

Mesajul "Tineretului Maghiar Ardelean" in Harghita: "Va fi al nostru ceea ce putem sa cucerim"

Romanii din Harghita si Covasna denunta "actiunile iredentiste sovine" ale "Tineretului Maghiar Ardelean"

Conducerea Forumului Civic al Romanilor (FCR) din judetele Covasna si Harghita considera ca tabara organizata la Gheorghieni de grupul "Tineretul Maghiar Ardelean" "insufla si adanceste resentimentele tinerilor maghiari fata de Romania si romani", motiv pentru care cere autoritatilor statului sa ia masuri pentru stoparea actiunilor cu caracter "iredentist sovin", transmite Agerpres.

"Tinerii ar trebui sa-si petreaca timpul liber in limitele Constitutiei si dupa principii europene, sa caute buna intelegere", a declarat presedintele FCR, avocatul Ioan Solomon.

Liderul Forumului, care reuneste 13 organizatii nonguvernamentale din Covasna si Harghita, a adaugat ca "este condamnabil ca autoritatile locale, respectiv Consiliul Judetean Harghita, accepta si finanteaza din bani publici astfel de manifestari iredentist sovine". El cere reprezentantilor statului roman sa ia atitudine ferma impotriva organizatorilor si finantatorilor taberei organizata de "Tineretul Maghiar Ardelean" - ("Erdelyi Magyar Ifjak" - EMI), care a inceput miercuri in apropierea municipiului Gheorghieni, din judetul Harghita.

Tabara este organizata de "Tineretul Maghiar Ardelean", organizatie acuzata de-a lungul timpului ca promoveaza mesaje extremiste, completeaza Agerpres.
La aceasta manifestare au participat, in ultimii ani, persoane controversate, cum ar fi avocata austriaca Eva Maria Barki, declarata de doua ori "personna non grata" in Romania.
Motto-ul tabarei EMI din acest an este "Va fi al nostru ceea ce putem sa cucerim" si este inspirat din opera scriitorului si politicianului maghiar Kos Karoly.

Printre invitatii editiei din acest an se numara liderul Partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, care este initiatorul Garzii Maghiare, organizatie extremista recent interzisa in tara vecina, dar si europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs sau istoricul Raffay Erno, din Ungaria, autorul controversatului documentar Trianon.

Miercuri, in prima zi a manifestarii, discutiile s-au axat pe teme legate de originea maghiarimii si autonomia maghiarilor.

In acest an, in premiera, tabara a fost finantata si de Consiliul Judetean Harghita, cu 5.000 lei. Presedintele institutiei, Borboly Csaba, a dorit sa inlature acuzatiile legate de faptul ca sprijina o manifestare extremista, precizand ca nu face decat sa fie alaturi de cei zece mii de tineri care participa la tabara si ai caror parinti platesc taxe. Tabara EMI se va incheia duminica. sursa: ziua.net

2 comentarii:

Szandor spunea...

Am spus-o si eu cu un timp inainte, cu alte cuvinte. Nu va ajuta nimic. Ardealul va redeveni maghiar, asa cum a fost sute de ani.

Lupta NS spunea...

:)) Pe cuvant, Szandore, esti penibil. Sunteti ceva mai mult de un milion si jumatate in intregul Ardeal!!! In timp ce romanii sunt mai bine de 9 milioane... :D Cum naiba sa speri la un Ardeal maghiar? V-as admira perseverenta daca ati avea o baza ceva ,,, dar voi sunteti doar niste iredentisti utopici si tampi. ;) Nici macar "Patria-Mama" nu v-a vrut cand s-a votat pentru acordarea cetateniei maghiare ungurilor din tarile invecinate Ungariei. Ungurii din ungaria va considera corcituri (pe buna dreptate, caci multi aveti si sange romanesc!) si nu va vor. Numa bine....frate roman cu nume unguresc. :)

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”