Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 27 februarie 2010

Neo, hackerul-erou naţional din Letonia

Nu are nume, nu i s-a văzut figura. Nu se ştie nici măcar dacă este bărbat ori femeie. Însă politicienii şi bogătanii din Letonia tremură când îi aud pseudonimul: „Neo“ (cu referire la filmul Matrix şi personajul jucat de Keanu Reeves).
Neo a reuşit, împreună cu restul grupului de hackeri din care face parte, să sustragă Fiscului de la Riga şapte milioane de documente despre taxele şi veniturile a sute de mii de letoni - printre care politicieni, directori de companii de stat şi bancheri, relatează „The Times". Acum, Neo a început să dezvăluie zilnic câteva dintre informaţiile furate, expunându-i, rând pe rând, furiei publice pe cei care se îmbogăţesc de pe urma recesiunii din Letonia. Informaţiile sunt transmise inclusiv presei, prin intermediul Twitter.

„Robin Hood digital"

Dezvăluirile au declanşat un imens scandal în lumea politică din micuţul stat baltic. În acelaşi timp însă, i-a atras lui Neo admiraţia letonilor de rând, care l-au gratulat cu porecla de „Robin Hood digital".

Acesta susţine că face parte dintr-un grup numit „A Patra Armată Populară de Conştientizare" şi că doreşte să deconspire amploarea ipocriziei de care dau dovadă politicienii, birocraţii de la vârf şi bancherii - care au introdus reforme dure pentru letoni (tăieri drastice de salarii concomitent cu creşteri de taxe), dar şi-au păstrat ori chiar şi‑au crescut privilegiile.
Deşi căutat de poliţie, care a lansat, la ordinul guvernului, o anchetă, Neo este de negăsit pentru moment. Dar nu se fereşte de presă. „Scopul grupului nostru este de a-i demasca pe cei care jupoaie ţara. Vom demonstra cu date reale că reformele structurale au fost o cacealma", a declarat Neo pentru televiziunea naţională letonă, referindu-se la măsurile cerute de Bruxelles pentru banii daţi Letoniei.

Atacul hackerilor a avut loc din afara Letoniei, potrivit informaţiilor poliţiei, probabil de pe teritoriul Marii Britanii, unde mulţi dintre letoni şi-au găsit un loc de muncă după aderarea ţării lor la UE, în 2004.

Secrete deconspirate

Datele dezvăluite până acum se referă la salariile şefilor din instituţii şi companii de stat (inclusiv Poliţia), dar şi la plata managerilor de la o bancă letonă ce a fost salvată cu bani de la stat. Deşi bancherii au promis că îşi vor reduce salariile după ce au fost salvaţi de banii contribuabililor, nici pomeneală de aşa ceva, relevă documentele publicate de hacker. Acestea mai arată că oficialii din guvern câştigă 4.000 de euro lunar, chiar şi după ce au decis să reducă salariile profesorilor cu o treime.

Alte informaţii arată că directorii unor societăţi de stat şi-au acordat prime uriaşe, deşi au cerut ajutor guvernamental. Directorul companiei de stat pentru încălzire, de pildă, şi-a acordat sporuri de peste 20.000 de euro.

Directorul - Aris Zigurs - a recunoscut pentru presa letonă că cifra este exactă, confirmând astfel că documentele furate de „Robin Hood-ul lumii virtuale" sunt reale. sursa: adevarul.ro

1 comentarii:

Decebalus Per Scorilo spunea...

Are cineva idee cum se numeşte contului lui de pe twitter, pentru că am căutat neo, ne0 etc. şi n-am găsit nimic?

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”