Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 14 aprilie 2010

DUSMANII ROMEI. DE LA HANNIBAL LA ATTILA

Autor: Philip Matyszak
Aceasta carte captivanta si originala abordeaza ascensiunea si decadenta Romei, din perspectiva popoarelor care au luptat impotriva ei, dintre care ii amintim pe grecii si egiptenii, cei atat de cultivati, dar si pe salbaticii si razvratitii britoni, pe germanii sau persanii si partii, intemeietori ai unor mari imperii in Asia.

Conducatorii lor au fost manati de ambitie, ura, razbunare, calcule politice sau pur si simplu de lacomie.

Unii au luptat sa-si apere identitatea si modul de viata traditional, altii au facut-o pentru a supravietui, iar altii pentru ca iubeau razboiul.

Sfidarea atotputerniciei Romei reprezenta o actiune riscanta si putini dintre cei descrisi in aceste pagini au avut parte de moarte naturala.


Unii, precum Vercingetorix sau Iugurtha, au fost capturati, expusi in cadrul triumfului invingatorilor si apoi, in vreme ce acestia sarbatoreau victoria, executati in intunecimea temnitelor Romei.

Pentru a nu avea parte de un astfel de sfarsit umilitor, altii, precum Hannibal, Bouddica sau Cleopatra au preferat sa isi curme singuri zilele.

Vom cunoaste, prin intermediul lucrarii de fata, realitatea de dincolo de legenda in cazul lui Spartacus, gladiatorul, vom afla istoria lui Decebal cel neinfricat, a lui Shapur cuceritorul, Viriathus, liderul de gherila, al lui Mithriades, cel deprins cu otravurile.

Unii inamici ai Romei au fost eroi nobili, altii ucigasi fara scrupule, dar fiecare dintre ei ascunde o poveste unica si fascinanta.

Gasesti cartea aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”