Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 6 septembrie 2010

Premierul slovac: Bancile trebuie sa plateasca pentru criza datoriilor din Grecia

Sefa Guvernului de la Bratislava, Iveta Radicova, a carei tara a refuzat sa participe la ajutorul de 110 miliarde de euro acordat Greciei, a declarat ca bancile trebuie "sa plateasca" pentru criza datoriilor care a afectat zona euro, transmite AFP. "Este inacceptabil daca ele nu participa la ajutorul financiar, din moment ce sunt direct resposabile pentru situatie. Bancile trebuie sa plateasca", a declarat Radicova intr-un interviu publicat duminica de cotidianul elen To Vima, citat de HotNews.ro.

"Vom sprijini propunerile de a rezolva criza din Grecia daca ele includ si bancile" care "sunt direct responsabile pentru situatie", a spus premierul, potrivit surselor citate.

"Bancile trebuie sa plateasca", a afirmat Radicova. Premierul slovac a adaugat ca vina pentru actuala criza apartine fostelor guverne de la Atena, precum si "agentiilor de rating si lipsei controlului din partea institutiilor europene".


Parlamentul de la Bratislava a votat in august impotriva participarii cu fonduri la ajutorul acordat Greciei de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, convenit in mai. Radicova a afirmat

ca daca tara sa (cea mai saraca membra a zonei euro) ar fi imprumutat cele 800 de milioane de euro solicitate, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9.5% din PIB.
Comisia Europeana a anuntat ca regreta refuzul Slovaciei de a contribui la ajutorul pentru Grecia. Votul de neparticipare a Slovaciei la imprumutul pentru Atena nu va impiedica acordarea respectivului ajutor.

Premierul ceh Petr Necas a anuntat la sfarsitul lunii august ca Guvernul de la Praga nu va participa nici el la programul financiar de 110 miliarde euro acordat Greciei de UE si FMl. Seful Executivului ceh a adaugat ca tara sa ramane un membru responsabil al UE, care crede in disciplina bugetara. euractiv.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”