Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 12 februarie 2011

Organizaţiile naţionaliste din Rusia, preocupate de sănătatea poporului rus

Rusia: Alcoolicii, ţinte ale tinerilor naţionalişti

În întreaga Rusie, dar mai ales la Moscova, câştigă popularitate mişcarea ‘Ruşii – pentru un mod de viaţă sănătos’ (ZOJ). Activiştii acesteia organizează maratoane în masă, pentru a-i distrage pe tineri de la consumul de alcool, de la fumat şi de la alte vicii.
Cea mai apropiată acţiune de acest gen este planificată pentru 13 februarie. Politologii, însă, consideră că aceste acţiuni sunt angajate politic. Într-adevăr, până şi denumirea organizaţii invocă ideea unui substrat naţionalist. La rândul lor, adepţii ZOJ recunosc că ‘politica în sport’ a apărut după evenimentele din piaţa Manejnaia. Mişcarea ZOJ şi-a semnalat în mod răsunător existenţa chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.


Atunci, câteva sute de tineri din întreaga Rusie au convenit să iasă la un maraton, în cea mai ‘grea zi’ a anului, 1 ianuarie, pentru a demonstra că ei nu consumă alcool de Revelion, aminteşte cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. În prezent, ZOJ continuă promovarea modului de viaţă sănătos: maratoane sunt organizate în diverse oraşe, cu prilejul vreunei sărbători sau fără niciun prilej. Însă, de o perioadă de timp organizatorii se confruntă cu probleme, forţele de ordine publică împiedicând adesea respectivele maratoane.
Poliţia afirmă că aceste acţiuni fie nu au fost puse deloc de acord cu autorităţile, fie s-au înregistrat abateri de la înţelegerile stabilite. În afară de aceasta, în condiţiile în care participanţii la maraton aleargă cu transparante de genul ‘Rus înseamnă treaz’, ‘Rusul alege sportuľ sau ‘Unul pentru toţi şi toţi pentru unuľ, poliţia a întrezărit un substrat naţionalist.

De altfel, nu doar poliţia: în unele oraşe au loc ciocniri între activiştii ZOJ şi antifascişti. La rândul lor, politologii sunt de părere că, prin acţiunile lor ‘sportive’, activiştii ZOJ seamănă discordie pe temei etnic. Potrivit analistului Igor Bunin, însăşi denumirea mişcării te pune pe gânduri. ‘Cuvântul ‘rus’ subliniază nu apartenenţa la o anumită ţară, ci apartenenţa naţională.

Cetăţenii Federaţiei Ruse sunt ruşi, dar pot fi şi uzbeci, şi daghestanezi. Organizatorii mişcării, însă, se preocupă doar de sănătatea naţiunii ruse’, subliniază Bunin, amintind că şi socialismul naţionalist german începuse tocmai de la mişcări pentru un mod de viaţă sănătos. Adepţii ZOJ îşi arată indignarea: oare să fii rus şi să promovezi modul de viaţă sănătos înseamnă să fii fascist?

Cu toate acestea, ZOJ neagă doar oficial componenta naţionalistă a mişcării. ‘Dacă la acţiunea noastră va veni un ne-slav, el nu va putea alerga cu noi, poate doar dacă va dori să alegere în direcţia opusă’, a declarat franc Evgheni Terehov, un activist al mişcării, pentru Nezavisimaia Gazeta. Totuşi, Terehov subliniază că nu toţi naţionaliştii se poziţionează pe poziţii radicale şi doresc să rezolve prin forţă problema naţională.

De asemenea, potrivit lui Terehov, maratoane sub egida ‘Ruşii – pentru ZOJ’ se desfăşoară de mai multă vreme, însă abia acum, după evenimentele din 11 decembrie din piaţa Manejnaia, ele au început să suscite atenţie. Tocmai după acele evenimente, ZOJ a început să fie mai mult o mişcare politică, decât sportivă.

‘Acum, la noi încearcă să se ralieze tot felul de organizaţii politice şi tocmai acest lucru determină o atenţie sportită din partea forţelor de ordine’, subliniază Terehov pentru Nezavisimaia Gazeta.

De altfel, o asemenea popularitate are şi plusuri, pentru că la ZOJ încearcă să se ralieze şi adolescenţi de 14-15 ani, care aud despre mişcare în mass-media şi care, de obicei, în timpul liber beau bere prin scările de bloc. Această opinie este împărtăşită de psihologul Vladimir Sopov, care afirmă că modul de viaţă sănătos trebuie sprijinit.

‘Într-adevăr, mişcările naţionaliste, chiar şi grupările criminale, organizează des acţiuni sportive, însă pentru activitatea lor este nevoie de alt gen de sport. Asemenea indivizi se aduncă să-şi lucreze muşchi în săli de sport, ridică greutăţi, nu organizează maratoane în văzul tuturor’, afirmă Sopov.

În afară de aceasta, Sopov este convins: cu cât mai mult naţionaliştii vor face sport, cu atât vor avea ei mai puţin timp şi dorinţă de a participa la acţiuni populiste, asemeni celor din piaţa Manejnaia.
‘Cu alte cuvinte, chiar dacă printre activiştii ZOJ sunt naţionalişti radicali, ei ar putea înregistra rezultate total opuse intenţiilor lor’, îşi exprimă convingerea psihologul rus, subliniind că o asemenea activitate ‘disciplinează’ şi ‘face ordine în gânduri’. sursa: financiarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”