Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 2 mai 2011

1 Mai 2011, la Deva. Acţiuni comune ale naţionaliştilor autonomi din grupele Deva-Hunedoara şi Timişoara

Astăzi, 1 mai 2011, la Deva şi-au dat întâlnire naţionalişti autonomi din Grupările Deva-Hunedoara şi Timişoara.

La sosirea în centrul oraşului am fost opriţi de o maşină de jandarmi, care, spre surprinderea noastră s-au comportat nesperat de bine şi ne-au permis susţinerea manifestaţiei după ce am fost legitimaţi.

Naţionaliştii Autonomi au avut o primă acţiune la monumentul ridicat în memoria celui mai important luptător din rezistenţa armată anticomunistă din Munţii României. Astăzi s-au împlinit 5 ani de la trecerea la cele veşnice a Bădiei Ogoranu, cunoscut şi ca "Mosu".
Un camarad a evocat la portavoce importanţa lui Ion Gavrilă Ogoranu în lupta armată anticomunistă şi de apărător al demnităţii naţionale, atunci când "majorităţile laşe şi cuminţi" acceptau jugul bolşevic. În încheiere, camaradul a subliniat: "Altitudinea morală, curajul şi rezistenţa armată tenace a soldatului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu constituie un exemplu desăvârşit pentru noile generaţii de naţionalişti. Va veni o vreme când aceleaşi forţe cu care s-a luptat o viaţă întreagă Ion Gavrilă Ogoranu vor împinge alţi români patrioţi să urce munţii ţării cu arma în mână pentru a apăra valorile care stau la baza identităţii noastre naţionale şi europene."
Ultimele cuvinte ale lui Ion Gavrilă Ogoranu în vol. III al operei sale de memorialistică intitulată: "Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc": "Se vor schimba lucrurile în viitor? Sunt sigur ca da. Istoria românilor se trezeste târziu, dar se trezeste. Mi-e teama numai sa nu apara si cu numele nostru ceva întreprinderi de bauturi spirtoase cum exista pe la Alba Iulia una cu numele de Avram Iancu. Trebuie spus, daca mai e nevoie, ca cerem schimbarea atitudinii fata de noi a
societatii românesti. Nu pentru noi, luptatorii, vrem acest lucru! Pe cei morti, acolo unde sunt, nu-i pot atinge nici laudele, nici hula dusmanilor. Pe foarte putinii, ce mai traim, dupa ce am trecut prin ce am trecut, nu ne mai încânta desertaciunile acestei lumi.
De recunoasterea luptei noastre au nevoie tinerii de a se simti mândri ca au avut astfel de înaintasi. De recunoasterea luptei noastre are nevoie Istoria României."


Toţi cei prezenţi au răspuns uniţi ca într-un singur glas, PREZENT la apelul făcut lui Ion Gavrilă Ogoranu.

După acest moment comemorativ, a urmat evocarea personalităţii unui alt luptător naţionalist şi anticomunist, Nichifor Robu, născut la 4 mai 1902 şi decedat la 20 septembrie 1977. Nichifor Robu a fost membru fondator al Ligii Apărării Naţionale Creştine condusă de prof. A. C. Cuza. S-a remarcat ca un militant de frunte al acestui partid fiind ales la 1 iunie 1931 ca deputat. La data de 14 iulie 1935, LANC a fuzionat cu Partidul Naţional Agrar condus de poetul Octavian Goga, formându-se Partidul Naţional Creştin. Nichifor Robu a fost ales ca membru în conducerea Partidului Naţional Creştin. A îndeplinit funcţia de deputat până la alegerile din 20 noiembrie 1937.
S-a făcut cunoscut în Parlament prin manifestările sale radical anti-comuniste. Nicolae Iorga scria în memoriile sale că după alegerile din 1931, Nichifor Robu l-a scos cu forţa din sală pe deputatul comunist Lucreţiu Pătrăşcanu.
A fost arestat, la Caracal, în februarie 1945,  după instaurarea regimului bolşevic de ocupaţie fiind deţinut până în martie 1946. După eliberare, a fost pus sub urmărire de regimul comunist instalat în România. În toamna anului 1947, Nichifor Robu a înfiinţat alături de mai mulţi foşti politicieni cuzişti (prof. univ. Istrate Micescu (1881-1951), diaconul Ion Popescu-Măzăceni, Nachiu Apostol, preotul Ilie Imbrescu) organizaţia de rezistenţă anticomunistă „Salvarea Neamului”. Pentru a-l constrânge să se predea, comuniştii l-au arestat pe fiul său, Iancu Robu, în vârsta de 17 ani şi l-au ţinut închis o lună. Nichifor Robu şi Istrate Micescu au fost trădaţi de Sorin Coroamă.
Nichifor Robu a fost condamnat prin sentinţa nr. 1025/1 iulie 1948 la 20 ani muncă silnică pentru crima de complot în scop de răzvrătire şi crima de organizare şi participare la formaţiuni politice de tip fascist. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi profesorul Micescu. 
După arestarea sa, comuniştii i-au arestat mai mulţi membri ai familiei pe care i-au acuzat că au desfăşurat activitate în organizaţia „Salvarea Neamului”. Au fost arestaţi soţia sa, sora sa, o fiică şi fiu.

Şi la apelul lui Nichifor Robu, soldatul în slujba Neamului a răspuns prin cele peste 20 de glasuri ale naţionaliştilor autonomi: PREZENT!

Manifestaţia din faţa monumentului a luat astfel sfârşit, naţionaliştii autonomi s-au îndreptat prin pădure spre Cetatea Devei unde au avut loc discuţii camaradereşti.



La întoarcerea în oraş s-au răspândit sute de materiale contra celor două sisteme inumane: capitalismul şi comunismul. Două feţe ale aceleiaşi monede. A fost popularizată alternativa naţional-socialistă ca şansă de renaştere economică şi de restabilire a demnităţii naţionale.


1 comentarii:

Dan spunea...

Bravo pentru actiune. Eroii luptei anti-comuniste din rezistenta armata incep sa fie repede uitati. Pe masura ce pleaca dintre noi se uita si lupta lor cu care avem motive de mandrie si datoria de a le urma exemplul, atunci cand va veni. Si va veni cu siguranta!
Inca o data, felicitari nationalistilor autonomi. Se pare ca grupurile mici sunt mai dinamice..

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”