Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 28 octombrie 2011

Falsuri în stil mare umflă conturile clanurilor ţigăneşti din Timişoara

Continuăm seria dezvăluirilor despre invadarea centrului istoric al Timişoarei de clanurile ţigăneşti. Episodul acesta, publicat pe 28 februarie 2008, sub semnătura lui Tiberiu Kiss, tratează un caz flagrant de fals, cu complicitatea fucţionarilor – neprinşi până în prezent, după trei ani – din administraţia locală. Protagoniştii acestei afaceri sunt toţi bine-mersi, nu se simt deloc ameninţaţi de un dosar care trenează. Procuroarea Tufan, care a refuzat la acea dată să realizeze flagrantul (făcut până la urmă doar de reporterii Jurnalului Naţional) este prezentă pe "Lista Ruşinii" întocmită de noi la începutul acestei săptă­mâ­ni. A înlocuit doar roba de pro­curor cu cea de avocat. Ionelaş Câr­paci, prezent şi el în combinaţie, a fost arestat anul trecut, acum e cerce­tat în libertate, într-un dosar care înaintează foarte leneş. Notăriţa Safta Criste (soţia fostului procuror ge­neral), pe la biroul căreia au trecut actele false, a avut de tras ponoase de pe urma asocierii cu numele lui Io­ne­laş Cârpaci, a fost cercetată de DNA şi a primit neînceperea urmă­ririi penale.
Tudor Sorin Johann, un intermediar pe nume Marinescu şi boss-ul Ionelaş Cârpaci, surprinşi de fotoreporterul nostru ieşind din biroul lui Jabri Tabrizi
Fenomen fără precedent în Timiş. Cu procuri, certificate de proprietate, sentinţe judecătoreşti, extrase de cadastru şi multe alte acte, perfect măsluite, se vând terenuri şi case de sute de mii de euro. Falsificatorii au complici la Primărie şi la Cadastru. Aceştia îi ajută să vândă proprietăţi care nu le aparţin. Parchetul se arată neputincios. Poliţia ridică din umeri.
În urmă cu mai puţin de o lună, la biroul unui om de afaceri din Timişoara, Ahmad Jabri Tabrizi, s-a prezentat cetăţeanul german Tudor Sorin Johann. Înarmat cu o procură din partea unui etnic maghiar, Robert Berger, acesta i-a oferit timişoreanului o suprafaţă de teren din centrul oraşului situată pe Strada Romulus la nr. 42-44, pentru suma de 600.000 de euro. Toate bune şi frumoase. Omul de afaceri a verificat procura la Biroul Notarial Safta Criste şi a constatat că este autentică, actul existând în arhivele instituţiei. Chiar şi cartea funciară a fost confruntată la Oficiul de Cadastru Agricol şi Organizarea Teritoriului Agricol (OCAOTA) Timiş, angajaţii serviciului confirmând corectitudinea datelor înscrise în document, în sensul că Robert Berger este proprietarul tabular al suprafeţei de teren situate pe Strada Romulus nr. 42-44 din Timişoara.

Mai mult, angajaţii oficiului de cadastru i-au adus la cunoştinţă lui Jabri Tabrizi că cetăţeanul maghiar a intabulat terenul în cartea funciară, în baza dispoziţiei de restituire nr. 2447 din 2005 a Primăriei Timişoara, document semnat de însuşi primarul Gheorghe Ciuhandu. Deci, totul, cât se poate de autentic şi de real!

În mod normal, în acestă fază omul de afaceri trebuia să se deplaseze la notar, pentru a perfecta tranzacţia cu reprezentantul lui Robert Berger, recte Tudor Sorin Johann. Şi, totuşi, cumpărătorul a mai vrut să verifice şi la Primăria Timişoara conţinutul dipoziţiei de restituire nr. 2447 din 2005, deşi îl citise în mapa de la OCAOTA. Aici, şoc anafilactic! Diferenţe de la cer la pământ! Dacă actul de la OCAOTA făcea referire la terenul din Strada Romulus 42-44 şi la Robert Berger, în arhiva Primăriei Timişoara acelaşi document cu acelaşi număr de înregistrare făcea trimitere la Ecaterina Dumitru şi la un imobil din Strada Florilor nr. 5 din localitatea Chişoda! Deci, abia în acel moment, omul de afaceri a conştientizat că se află în faţa unor falsuri-legalizate, care ar fi putut să-l coste 600.000 de euro! După acest episod, la data de 22 februarie a.c., "cumpărătorul" s-a adresat procurorilor timişoreni, oferindu-se să facă flagrant "împuternicitului" Tudor Sorin Johann. Magistraţii au înregistrat doar un dosar penal pe numele cetăţeanului maghiar Robert Berger, pentru fals şi uz de fals. În ce-l priveşte pe Tudor Sorin Johann, procurorii bănăţeni au refuzat flagrantul, motivând că procura pe care acesta o are de la Berger este una autentică şi că va fi imposibil să-i probeze acestuia faptul că avea cunoştinţă că cetăţeanul maghiar falsificase documentele de proprietate de pe Strada Romulus 42-44 din Timişoara.

Circuit închis
Practic, după acest episod, Tudor Sorin Johann ar fi putut pleca în căutarea unei alte victime, căreia să-i înstrăineze, beneficiind de drepturi depline din partea lui Robert Berger, "terenul" de 600.000 de euro. Cert e că, între timp, graţie sesizării, angajaţii OCAOTA Timiş au blocat cartea funciară de pe Strada Romulus.

Mai mult, şeful instituţiei, ing. Arthur Ursu, s-a arătat şocat de toată această poveste: "Eu nu am văzut aşa ceva în viaţa mea. Atât de bine făcut! Oricum, săptămâna aceasta, voi depune la Primăria Timişoara o adresă, prin care îi voi aduce la cunoştinţă primarului Gheorghe Ciuhandu că OCAOTA Timiş nu va mai opera dipoziţiile de retrocedare în cartea funciară, dacă acestea nu sunt semnate olograf de întâiul urbei şi de secretarul insituţiei. S-a terminat cu ştampila seacă! Aici ne jucăm cu proprietăţile oamenilor, care pot valora zeci de milioane de euro". De cealaltă parte, Direcţia Generală Anticorupţie Timiş confirmă că, în ultimele luni, fenomenul a luat o amploare de neimaginat. "În această speţă avem două certitudini. Cineva a vândut draftul şi fişierul dispoziţiei de retrocedare unei filiere, iar altcineva a ajutat la intabularea lucrării, dându-i un aspect de legalitate. Cu alte cuvinte, avem complici şi în Primăria Timişoara, şi la Cadastru", susţin surse din DGA Timiş.

Povestea se repetă
Şi DGA Timiş a avut dreptate, când a spus că fenomenul a luat amploare. La nici o oră de la derularea acestei poveşti, în biroul notarului timişorean Ana Claici s-a prezentat un cetăţean care a dorit să facă o împuternicire pentru tranzacţia unui imobil situat pe Aleea CFR, prezentând o carte de identitate pe numele de Şerban Petru. "Mi s-a părut ciudat că, în momentul în care l-am întrebat, nu îşi cunoştea datele din buletin. A dat în bâlbâială. L-am trimis după certificatul de naştere. A spus că-l are în maşină. Şi dus a fost. Buletinul nu e în regulă. Trebuie să înţelegeţi că nu e vina notarilor, pentru că nu suntem experţi grafologi. Facem şi noi tot ce ne stă în putinţă", a declarat notarul Ana Claici.
sursa: jurnalul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”