Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 4 iulie 2012

Festivalul Cetăților Dacice, ediția a VI-a, 14 - 15 iulie 2012, Cetatea de Baltă (jud. Alba)

Un festival identitar deosebit de interesant, cu un potențial enorm de atracție turistică, este „Festivalul Cetăților Dacice” ajuns anul acesta la cea de-a VI-a ediție. Festivalul are ca scop valorificarea patrimoniului dacic de pe teritoriul judetului Alba si promovarea istoriei regionale. Va dura doar două zile și va avea loc la Cetatea de Baltă, deoarece, echipa din această cetate este învingătoarea din luptele dacice unde a avut ca adversari echipe din Săsciori, Cricău, Ighiu și Cugir. 
Deocamdată nu este definitivat programul Festivalului, dar, o variantă provizorie o publicăm mai jos.

Sâmbătă, 14 iulie 2012.
Târgul meșterilor populari
Concert Muzică rock
Rugul lui Zamolxe

Duminică, 15 iulie 2012.
Parada luptătorilor
Terra Dacica Aeterna „de bello dacicum”, lupte între daci și romani
Întreceri dacice: Arcul viteazului, Rapid și puternic, Sulițașul cetății, Cel mai iute de picior, Braț de fier, Luptătorul, Îndemânare și curaj, Să ne unim forțele, Voinicul din cetate, Cărăușii cetății.
Virtus Antiqva - Lupte între gladiatori
Nimfele Daciei - Dansuri și ritualuri dacice
Cascadorii ecvestre cu Filimon Iordache, Georgiana Neselan, Cornel Lucian, Bogdan Lucian, George Niţulescu şi Lucian Forda.
Cetatea căștigătoare - festivitatea de premiere
Spectacol folcloric

Povestea întrecerii dintre cetăţile dacice.


În scrierile sale, istoricul Dio Chrysostomus amintea despre strămoşii dacilor, geţii: “Se întâmplă că am făcut acum o călătorie lungă, drept la Istru şi în ţara geţilor am ajuns la nişte oameni întreprinzători, care nu aveau răgazul să asculte cuvântări ci erau agitaţi şi tulburaţi. Acolo, la ei, puteai să vezi peste tot săbii, platoşe, lănci, toate locurile fiind pline de cai, arme şi oameni înarmaţi, veneam să văd oameni luptând, unii pentru stăpânire şi putere, iar alţii pentru libertate şi pace.”
Apetitul pentru întreceri s-ar fi transmis şi dacilor, căci legendele ne povestesc despre adevărate întreceri bărbăteşti la care luau parte cei mai vrednici reprezentanţi ai cetăţilor dacice din vremea lui Decebal. Timp de mai multe zile, războinici veniţi din toate colţurile regatului îşi măsurau puterile şi îşi dovedeau măiestria în nenumărate competiţii: “Suliţaşul cetăţii”, “Braţul de fier”, “Arcul viteazului”, “Voinicul din cetate”, “Îndemânare şi curaj”, “Luptătorul”, “Rapid şi puternic”, “Cel mai iute de picior”, “Marele dac”. Când întrecerile luau sfârşit, dacii se adunau în jurul focurilor şi petreceau golind vedrele de vin şi înfruptându-se din berbecii rumeniţi la foc mic de-a lungul întregii competiţii.
Câştigătorul aducea faimă şi onoare cetăţii sale şi era slăvit ca un adevărat erou. Peste patru anotimpuri, cetatea sa devenea cel mai renumit loc de întâlnire pentru vitejii regatului.
Iar călătorii aflaţi în trecere pe tărâmurile dacilor duceau mai departe povestea despre un popor războinic şi viteaz căruia îi plăcea la fel de mult să petreacă şi să meargă la război.

Festivalul Cetăților Dacice are o pagină de facebook.
Galerie foto de la edițiile anterioare ale Festivalului.

Din nefericire pagina de internet a Consiliului Județean Alba nu popularizează cum se cuvine această manifestare, nemenționând nici măcar localitatea în care va avea loc festivalul celor cinci cetăți dacice.

Sursa: Lupta NS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”